Odprta Kuhinja

S prodajalcem rib, zakaj je bolje kupiti neočiščene sardele

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Sardele so izjemno občutljivo in hitro pokvarljivo živilo, zato je toliko bolj pomembno, da kupimo res sveže; z dva ali tri dni starimi se sicer ne bomo zastrupili, a bodo brez okusa.


Sardele so imenitna izbira, ko se nam zahoče okusnega ribjega kosila ali malice. Lahko rečemo, da spadajo med najbolj okusne in cenjene ribe Jadranskega morja, nekateri jim pravijo celo kraljica rib.

Uvrščajo se med plave ribe, poleg dobrega okusa jo odlikuje tudi visoka vsebnost nenasičenih maščobnih kislin omega-3 in omega-6, zato jo priporočajo tudi strokovnjaki. Ker je na začetku prehranske verige, je manj obremenjena s težkimi kovinami. Uživamo jih lahko vse leto, če ni svežih, vselej dobimo zamrznjene. Sveže so seveda boljša izbira, a pri nakupu moramo biti kar se da pozorni na njihovo svežino.

Sardele sveže le kratek čas


Kot nam je povedal izkušeni, prijazni in zgovorni prodajalec rib Nedjo iz ribarnice Šalara v Kopru, so sveže primerne za prodajo samo dan po ulovu. Drugi ali tretji dan sicer še ne bodo pokvarjene, vendar ne bodo imele polnega okusa: kot slikovito pove Nedjo, bodo podobnega okusa, kot če bi žvečili papir. Za tiste, ki so v dilemi, ali kupiti očiščene ali neočiščene sardele, Nedjo brez oklevanja pravi, da očiščene kupimo le, če brezpogojno zaupamo prodajalcu in smo res prepričani, da nam bo prodal sveže. Pri neočiščenih namreč tudi nevešče oko potrošnika opazi, če so ribje oči motne, kar je eden najbolj zanesljivih znakov (ne)svežine. Pri oluskanih sardelah, ki so tudi brez glav, svežino težje določimo.

Trik za čiščenje sardel


Sicer pa čiščenje ni zahtevno in ne vzame preveč časa. Nedjo nam je razkril učinkovit in enostaven način: sardele damo v plastično vrečko, v katero stresemo grobo sol in zlijemo malo vode. Vsebino temeljito pretresemo in ribe pomencamo, s tem bomo preprosto odstranili luske. Potem jih stresemo v cedilo, jim odstranimo glave in črevesje. Speremo pod tekočo vodo, s tem poleg nečistoče odstranimo tudi odvečno sol, in pustimo na cedilu petnajst minut. Malo pretresemo, da voda povsem odteče, ni jih treba brisati s papirnato brisačo. Sardele so tako pripravljene za pečenje, kuhanje ali kakor koli že jih bomo pripravili.

Odlične so na žaru, ocvrte ali v marinadi. Najboljše so, če so pripravljene čim bolj preprosto. Pripravljene so hitro, le nekaj minut jih je treba peči na žaru ali cvreti v olju, na ravno pravi vročini, da se hrustljavo zapečejo.
Priporočamo še: Ribe na žaru: 5 pravil za peko, ki jih je dobro poznati

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 1.5.2023 ob 08:05

Več iz te teme:

sardelečiščenje sardelnakup sardeločiščene sardele

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja