Odprta Kuhinja

Sedem trikov, s katerimi boste živilom podaljšali rok trajanja

Odpri galerijo
A+   A-

Da hrane ne bo treba zavreči.


O živilih, ki so uporabna tudi po izteku roka trajanja, smo že pisali, katera spadajo mednje, lahko preverite tukaj. Danes pa pišemo o tem, kako lahko nekaterim živilom rok trajanja podaljšate. Drobni gospodinjski triki (med njimi tudi ne ravno priročni) bodo pomagali, da določeni hrani podaljšate uporabnost. Kako lahko dlje ohranite krompir, sladkor, maslo in podobna živila, preverite spodaj.

Krompir


Skoraj vsako gospodinjstvo ima vedno na zalogi kakšno vrečo krompirja. Živilo sicer ne potrebuje posebnega hranjenja (no, biti mora na temnem in hladnem, a ne v hladilniku!), a po nekaj časa pričnejo gomolji kaliti. To boste preprečili tako, da v vrečo, v kateri hranite krompir, dodate jabolka. Ta namreč sproščajo snov, ki upočasnjuje kaljenje.

Sladkor


Tudi sladkor ne spada med hitro pokvarljiva živila, a sčasoma se kristali zlepijo skupaj. Takšen sladkor težje doziramo, a na srečo tudi to lahko preprečimo. V škatlo oziroma kozarec, v katerem hranite sladkor, položite slan kreker. Ta bo nase prevzel vlago in tako preprečil, da se sladkor zlepi skupaj.

Solata


Glava solate sčasoma prične gniti, dlje pa bo ostala sveža, če uporabite naslednji trik. Ovijte jo v papirnato brisačo, nato pa jo ovito položite v plastično vrečko za živila. Vse skupaj shranite v hladilniku, papirnato brisačo pa po potrebi zamenjajte, če postane vlažna.

Mleko


Mleko bo dlje časa sveže, če njegovo embalažo namesto navpično v hladilnik postavite horizontalno. Mleko tako zatesni zamašek, ki je bil že odprt ter preprečuje dotok zraka v steklenici. Preprosto, kajne?

Maslo


Če veliko kuhate z maslom, imate gotovo vedno na zalogi vsaj nekaj kock. Priporočamo, da tiste, ki jih kupite v najprej, raje shranite v zamrzovalnik. Maslo bo potem, ko ga boste odtalili, ostalo enako in ne bo spremenilo strukture ali hranilne vrednosti.

Čebula


Čebula bo ostala sveža dlje, če jo boste shranili v hlačne nogavice. Morda se sliši čudno, a priporočamo, da čebule preprosto oblečete, med posameznimi čebulicami pa naredite vozle. Mi sicer nismo našli odgovora, zakaj, a poskusimo.

Moka


Če vas skrbijo molji, o katerih smo pisali tukaj, naj vam namignemo, da moko lahko shranite tudi v zamrzovalnik. Tam nadležnih žuželk gotovo ne bo, moki pa mraz ne bo škodoval. Zaprite jo v neprodušno posodo in jo postavite v zamrzovalnik, preden pa jo boste uporabili, počakajte, da se otopli na sobno temperaturo.
Preverite še: Pet pravil, ki jih morate upoštevati, če v svoji shrambi ne želite vsiljivcev

Fotografija: GettyImages
Vir: Nifty

 
Datum Objave: 14.2.2019 ob 07:02

Več iz te teme:

živilarok trajanja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.