Slovensko superživilo, ki ga nabiramo septembra

Odpri galerijo
A+ A-
Na prostem, v divjih nasadih narave, dozoreva marsikaj užitnega in zdravilnega. September je pravi čas za čudoviti sadež črnega trna – trnulje.
Črni trn je eno od mnogih slovenskih superživil, vendar ga poznajo le redki. Pravimo mu tudi trnovec ali oparnica, saj zamrznjeni plodovi izgubijo trpkost in pridobijo aromatičen okus. Vsebujejo veliko antioksidantov iz skupine flavonoidov, tudi antociane, ki dajejo plodu in trnju temno modro barvo. Jeseni nabiramo plodove, spomladi cvetove in liste.
Ste preutrujeni? Trnulje lahko pomagajo
Iz tradicionalnega zeliščarstva je znan prevretek iz trnulj zoper preutrujenost. Liter prevretka pripravite zjutraj iz zvrhane žlice posušenih plodov in popijete čez dan. Posušene trnulje so tudi sicer najbolj preprost način za uporabo, lahko pa jih pripravite na različne načine. Na primer v obliki soka ali z dodatkom pektina ali agarja v obliki želeja, ki je specialiteta za k mesnim jedem. Razmeroma enostavno je tudi fermentiranje plodov ali priprava v slanici. Če kuhate sadne marmelade, trnuljam primešajte sladko sadje, na primer kutine, jabolka ali hruške. Lahko jih tudi vlagate v kis, pripravite liker ali vino.
Našli so jih v želodcu Ötzija
Zgodovina trnulj gre mnogo tisočletij nazaj, saj so razmeroma pogoste spremljevalke arheoloških in arheobotaničnih najdb. Velike peške trnulj so našli tudi v želodcu Ötzija – ledenega človeka iz tirolskih Alp. Še namig – ko naberete plodove, jih pred uporabo rahlo zamrznite, da se »omedijo«.
Priporočamo še: Riževa krema s prelivom iz črnega trna
Naslovna fotografija: Greerascris/Shutterstock/Getty Images
Datum Objave: 7.9.2023 ob 11:09