Odprta Kuhinja

Tako bo kuhinjsko korito dlje časa svetleče čisto

Fotografija: Naked King/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Naj se korito in pipa v kuhinji svetita kot prstani na rokah.


Ni dneva, ko kuhinjsko korito ne bi bilo v uporabi. Čeprav ga večinoma uporabljamo za čiščenje posode, je brez truda le redko čisto. Večinoma narejeno iz nerjavečega kovinskega materiala, je v kuhinji očem precej vpadljivo, zato si želimo, da bi bilo vedno svetleče in sijoče. A kako doseči, da bo od čiščenja minilo čim dlje časa, dokler nas ne bodo ponovno zmotile lise in kapljice na srebrni površini?

Rednemu čiščenju korita se seveda ne moremo izogniti. Z gobico in detergentom za posodo bi ga bilo primerno očistiti vsak dan, da na in v njem ne ostajajo delci hrane in kapljice tekočin, ki so odlični za razvoj bakterij, teh pa v kuhinjo seveda ne želimo vabiti. Prav tako nočemo, da bi se na površini poznala vsaka kapljica vode. V tem primeru se nam želja poraja predvsem z estetskega vidika. Kako torej zloščiti korito, da bo kar najdlje elegantno sijalo?

Ni kis in ne soda bikarbona


Ne boste verjeli, ampak tokrat ne bomo posegali po čistilih za vodni kamen ali čem podobnem. Tudi kis ali soda bikarbona nista naša kandidata za čistočo in sijaj. Že res, da bomo, kot smo že zapisali zgoraj, korito najprej očistili z gobico za pomivanje in detergentom za posodo ter ga s kuhinjsko krpo pobrisali do suhega. Nato pa ga bomo zloščili s sredstvom, katerega najbrž niti v sanjah ne bi izbrali za takšno opravilo.

Potrebujemo torej – ne boste verjeli in nismo se zmotili – moko in nekaj kapljic oljčnega olja. Naj razložimo, zakaj mleto zrnje ni tako neumna izbira. Ker je nekoliko hrapave teksture, deluje abrazivno, kar pomeni, da bomo z njegovo pomočjo s površine zdrgnili prav vse, kar tja ne sodi. Drugič, mleto zrnje je tudi rahlo mastno. To pa bo preprečilo kapljicam, da bi obsedele na površini in pustile tisti sivkasti madež, ki ga bomo hitro želeli zloščiti. Skratka, posujte pest moke po koritu, poprimite za papirnato brisačko in z njo zloščite srebrno površino. Na koncu pa za dodaten sijaj vse skupaj še premažite s kapljico oljčnega olja in korito bo kar nekaj časa ostalo sijoče.
Preberite še: Ne bi si mislili, da lahko s to napravo spečemo več palačink na en mah in brez maščobe

Fotografija: Naked King/Getty Images
Datum Objave: 9.3.2023 ob 08:03

Več iz te teme:

čiščenjeoljemokakorito

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja