Odprta Kuhinja

Tako bo vlečeno testo vedno uspelo (in drugi kuhinjski triki)

Odpri galerijo
A+   A-
Pobrskali smo med nasveti naših bralcev in bralk, se pogovarjali z izkušenimi kuharicami in kuharji ter v redakcijo prinesli nekaj finih trikov, ki vam bodo prišli prav


V minulih dneh smo kar spotoma naleteli na več nasvetov izkušenih gospodinj, ki so nam natrosile kup zanimivih trikov. Ti vam bodo olajšali delo v kuhinji oziroma poskrbeli za to, da se bo osrednji prostor vsake hiše – v duhu spomladanskega čiščenja – poslej še bolj bleščal. Gremo kar po vrsti, k tem preprostim, a nadvse učinkovitim trikom, ki so nas že na prvi pogled očarali tako zelo, da jih kar moramo deliti z vami.

Da se zares razvleče


Pri pripravi vlečenega testa ne pozabite dodati žličke kisa. To je nasvet, ki smo ga v minulih dneh slišali večkrat. Ko smo ga preizkusili doma, nam je bil všeč tako zelo, da smo testo pripravili dvakrat zapored. Moramo reči, da je bila žlička kisa bržčas tista, ki je poskrbela, da smo testo obakrat odlično razvlekli do želene površine. Fino je tudi, da ga pri pripravi gnetemo toliko časa, da se lepo zasveti. Sledi nujen počitek testa, vsaj polurni, na sobni temperaturi, če pa se vam bo kljub kisu in dolgemu gnetenju zdelo, da se ne vleče najlepše, svetujemo, da ga – že nekoliko razvlečenega – na tanko premažete z oljem. Po desetih ali petnajstih minutah nadaljujte delo: po naših izkušnjah se tedaj veliko lepše raztegne.

Ribežen s tiktoka


Če ste kaj na družabnih omrežjih, se vam je v zadnjem času verjetno kje prikazal ribežen oziroma strgalnik in način, kako naj bi ga pravilno uporabljali. Torej: tisti štirikotni strgalnik, ki ga največkrat uporabljamo za ribanje sira, jabolk in podobnega, med delom največkrat postavimo pokonci. Potem se naribano ujame v notranjost strgalnika, in ko ta kuhinjski pripomoček dvignemo z deske, se zna naribano razleteti vsepovsod po deski in kuhinjski površini.

Kaj pa, če bi ribali tako, da postavimo kuhinjski pripomoček vzporedno z delovno površino? To svetujejo zbrani na tiktoku in dodajajo, da se bo v tem primeru vse naribano lepo (in hkrati zelo praktično) ujelo v notranjost strgalnika.

Na tiktoku pa svetujejo še, da na strgalnik namestite kar vrečko. <a href=
Na tiktoku pa svetujejo še, da na strgalnik namestite kar vrečko.

Bidon smrdi


In še zadnji trik, ki nam pride prav vsakokrat, ko plastični bidon zaradi kake pozabljene tekočine dobi neprijeten vonj ali pa ko z gobico nikakor ne moremo očistiti notranjosti ozke vaze. Takrat v bidon oziroma vazo natočimo vodo, vanjo pa spustimo tabletke za čiščenje proteze. Pustimo več ur, lahko čez noč, in ko odlijemo ter notranjost speremo pod curkom tekoče vode, bo posoda bleščeče čista, hkrati se bomo znebili nadležnega vonja.
Priporočamo še: Pomembni triki za lepo ocvrt sir

Naslovna fotografija: Gajus/Getty Images
Datum Objave: 27.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

vlečeno testoribeženbidon

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.