Odprta Kuhinja

Tako boste pravokotni list papirja za peko preprosto spravili v okrogel pekač

Odpri galerijo
A+   A-
Maj je čas jagod in ni boljšega od čudovite jagodne torte ali spomladanskega jagodnega kolača. Da bo peka preprostejša, danes razkrivamo trik s papirjem za peko.



Vsi, ki ste že pekli torto ali kolač v okroglem kovinskem modelu, veste, kako nadležno je mečkanje papirja za peko, da se testo ne bi prijelo na pekač. Pravokotna oblika lista namreč ni prilagojena okroglemu modelu in večkrat se nam zgodi, da papir za peko strgamo, ko ga želimo položiti v pekač.

Tekoče testo tako včasih spolzi skozi luknjice raztrganega papirja, se zapeče na dno pečice, naša kuhinja pa postane zadimljena in vonj po zažganem preglasi sladko aromo kolača. Kako se temu izogniti?

Trik z vodo


Na srečo smo na spletu naleteli na odličen trik, kako obiti zgoraj opisan položaj. Papir za peko najprej zmečkamo in ga podržimo pod tekočo vodo. Ko vidimo, da se je nekoliko omehčal, ga previdno ožamemo, nato pa zopet razprostremo. Ko je moker, se bo precej bolj voljno prilagodil okrogli obliki pekača, seveda pa moramo paziti, da nežnega papirja ne strgamo. Ko se papir drži roba modela, testo preprosto vlijemo vanj ter nadaljujemo po receptu, kot bi sicer.

Različica z oljem


Druga možnost pa je tudi ta, da si pomagamo z oljem. Stene pekača dodobra premažemo z maščobo, nato pa nanje položimo papir za peko. Pustimo minuto, da se papir malce zmehča in nato z roko pogladimo papir, da se bo popolnoma prilegal. Šele nato v obložen pekač vlijemo testo in ga porinemo v razgreto pečico.

Zdaj pa je čas, da le še izberemo popoln recept za naš majski posladek. Spodaj pripenjamo nekaj naših najljubših.

Odličen čokoladni kolač, čeprav brez jajc, mleka in masla

VIDEO: Najbolj preprost biskvit z jagodami in smetano, ki naredi vtis

Pudingova pita z bezgovimi jagodami


Fotografija: nikkytok/Getty Images
Datum Objave: 27.5.2021 ob 20:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj