Odprta Kuhinja

Tako boste pripravili najboljša rebrca na žaru (svetuje Matej Stipanič)

Odpri galerijo
A+   A-
Sezona piknikov je tu. Žar je pripravljen. Manjkajo samo še? Rebrca.Med vsemi vrstami mesa, ki jih lahko pripravimo na žaru, imamo še posebej radi rebrca. Če so pečena na pravi način, so res prava poslastica. Sočna, medena in mehka, da se kar topijo v ustih. In kako do najbolj slastnih? Za nasvet smo povprašali Mateja Stipaniča, Customgrills.si, ki vam o pravilih žara lahko pove marsikaj, prav tako pa dobro ve, kako do odličnih rebrc.

Prvo pravilo: Izbira mesa je izredno pomembna


Temelj dobre jedi so dobre sestavine in v primeru sočnih rebrc je bistvena izbira pravega mesa. Med klasičnimi slovenskimi rebri in ameriškimi (spare ribs) je nekaj razlik, v bistvu gre za isti kos mesa, le odrezan in obrezan je malo drugače. Če so slovenska rebra veliko bolj mesnata, ker na kosteh pustimo veliko več mesa in maščobe, so ameriška rebra veliko tanjša. Pa ne zato, ker bi prihajala od drugačnega pujsa. Pri tako imenovanih spareribs rebri, se slaninast del odreže stran, tako dobimo le kosti in meso okoli kosti. A brez skrbi, zaradi tega ne bodo prav nič manj sočna. Sočnost dosežemo s pravilno peko.

Matej Stipanič.
Matej Stipanič.

Drugo pravilo: Odstranite belo membrano


Meso, ki ga kupite v trgovini ali pri mesarju, bo ponavadi s spodnje strani prekrito z belo membrano, a te na rebrcih ne želite, saj je trša in veliko bolj gumijasta kot meso nad njo. Če je ne boste odstranili, lahko pozabite na mehka in topljiva rebrca, po kakršnih se vam cedijo sline. Membrana bo prav tako preprečila, da bi se sol stopila in prodrla v meso.
Preberite tudi: Tako bodo pečene perutničke zares hrustljave

Tretje pravilo: Ulovite ravnotežje


Ko pride do začimb, seveda. Ko ste z reber »slekli« membrano, jih boste najverjetneje želeli začiniti. Rebra se začini s suho mešanico začimb ali dry rub, kot temu pravijo Američani. Osnova mešanice so sol, poper, rdeča paprika, gorčična semena, čebula v prahu in sladkor. Posujte jo po rebrih in vtrite z rokami, saj bo dodala dodatno noto okusa na zunanjosti mesa. Zmotno je prepričanje, da začimbe prodrejo v meso in dodajajo okus. To se zgodi le pri soli. Če želite lepo soljena rebra, jih posujte z mešanico začimb ali pa samo s soljo vsaj pol ure do ene ure pred peko. Sol ne bo izsušila mesa, ampak se bo stopila in prodrla v meso.

Četrto pravilo: pravilna peka


Tako, kupili ste dobra svinjska rebra, jih pravilno pripravili in začinili, zdaj pa jih je treba le še pravilno speči. Rebra se praviloma pečejo na žaru na indirekten način pri temperaturi med 110 in 140 stopinj Celzija. (Če nimamo žara, lahko isto storimo v pečici.) Pečemo jih po naslednjem postopku: najprej začinjena rebra pečemo 3 ure. Med tem lahko na oglje dodajamo les ali sekance za dodatno aromo dima. Po treh urah rebra zavijemo v folijo in dodamo malo omake bbq, medu ali pa masla. Zavijemo in postavimo nazaj na žar na indirektno stran pri isti temperaturi (oziroma največ pri 140 stopinj Celzija) in pečemo še eno uro. Nato rebra odvijemo in postavimo nazaj na žar na indirektno stran še za 30 do 45 minut. Med tem jih mažemo s tekočino, ki se je nabrala v foliji. Tako so po 4 do 5 urah rebra pečena. Če uporabljamo termometer za merjenje središčne temperature mesa, so gotova pri 90 do 93 stopinjah Celzija središčne temperature. Ali ko na vsaki strani rebra pogledajo ven za dober centimeter in meso prebodemo z zobotrebcem brez večjega napora. Od vsega pa je najbolj pomembno, da rebra pečemo na nizki temperaturi. Rebra sodijo v tisto skupino mesa, ki potrebuje počasno toploto obdelavo na nizki temperaturi. In to je edini način, da pridemo do mehkih in sočnih rebrc.

Peto pravilo: Meso naj malce počiva


Kot vsako pečeno meso, morajo tudi rebra po peki odležati. Dovolj bo 5 do 10 minut. Nato pa lahko uživate v vseh hvalnicah, ki vam jih bodo namenili vaši gostje. Pa dober tek!

Fotografija: Getty Images
Preberite še: VIDEO: Štiri dejstva o pripravi rib na žaru
Datum Objave: 20.6.2019 ob 07:06

Več iz te teme:

rebrca

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.