Tako bodo pečene perutničke zares hrustljave

Popolno pečene perutničke, kot jih dobimo pri mojstrih žara, nam doma težko uspejo. Iz pečice namreč največkrat potegnemo nič kaj osrečujoče gumijaste približke. A našli smo trik, ki nam bo v pomoč.

Ljubitelji piščančjih perutničk poznajo užitek hrustljave začinjene kože, ki je bistvo te jedi. Priznati pa moramo, da tudi ljubiteljem ne gre najbolje, ko si želijo perutničke pripraviti doma. Na žaru še nekako uspejo, v pečici pa se je težje izuriti. Zakaj?

Priporočamo še: Piščanec: tako se ga pravilno pripravi

Vlaga je sovražnik

Radi pozabimo, da je treba meso pred peko dobro osušiti, sicer se med toplotno obdelavo sprosti preveč vlage in meso se kuha, namesto peče. Pravilo #1: perutničke dobro popivnajte s krpo ali kuhinjsko brisačko, preden jih začinite in potisnete v pečico.

Vemo, perutničk si želimo čim več, saj jih ne znamo prenehati jesti, zato jih nagrmadimo v pekač, da se stiskajo ena ob drugi ali pa so celo naložene v kupčke. Še en razlog, da se bo ustvarila vlaga, ki bo meso kuhala. Pravilo #2: Poskrbite, da perutničke dihajo in se tako hitreje osušijo, kar bo pripomoglo k hrustljavosti.

Pravilo #3: Za še boljše kroženje zraka boste poskrbeli tako, da perutničke položite na rešetko, to pa na pekač. Toplota jih bo obdala enakomerno in ne bo vam jih treba obračati med peko.

A to še ni dovolj. Obstaja še en trik za hrustljave perutničke!

Portal Bon Apetit je v svoji testni kuhinji opravil preskus, s katerim so ugotovili, da bo zares hrustljavo skorjico omogočil ščepec naše ljube kuhinjske prijateljice. Soda bikarbona povzroči povišano (alkalno) vrednost pH piščančje kože, ki posledično hitreje porjavi in hitreje postane hrustljava. Paziti je potrebno le, da se je ne uporabi preveč, saj bo imelo meso neprijeten okus. Za kilogram perutničk se priporoča pol žličke sode bikarbone, ki jo primešamo suhi začimbni mešanici.

Priporočamo še: Najboljši trik za stepanje sladke smetane brez mikserja

Fotografija: Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed