Odprta Kuhinja

Tako najhitreje ugotovimo, ali je biskvit že pečen

Odpri galerijo
A+   A-
V receptu že piše predviden čas pečenja, a kaj, ko vsaka pečica peče malce po svoje.Vreme te dni je precej spremenljivo. Prav tako tudi naše razpoloženje. A rezina puhastega kolača ali torte lahko popravi še tako turoben dan in tudi, če ste vstali z levo nogo, se nikar ne bojte peke peciva. Danes namreč naštevamo nasvete, kako preprečiti, da bi bil biskvit premalo ali preveč pečen, za primere, ko svoji pečici ne zaupamo preveč. Ali pa receptu. Tako ne bo bojazni, da biskvit ne bi uspel – in ko boste zarezali v ravno prav pečenega, bo gotovo posvetilo sonce.

Preverite vogale


Ko se bo predviden čas peke bližal koncu, lahko že skozi okence pečice preverimo, ali je naš biskvit že nared. Tik preden je pečen, njegovi vogali odstopijo od pekača, če smo slednjega le prej dobro namastili. Tako smo lahko skoraj prepričani, da je peka končana.

Vonj


Ko bo v stanovanju zadišalo po maslu in sladkorju, je zagotovo čas, da preverite situacijo. Omamna dišava je namreč precej zanesljivo sporočilo, da bo biskvit kmalu pripravljen na izhod iz pečice. Če pečete čokoladnega, bo prisoten tudi vonj kakava ali celo kave, vaniljev pa bo seveda odlično zadišal po sladkem. Skratka, ko zavonjate aromo, je čas, da biskvit vzamete iz pečice. Če ne, naj še malo ostane na vročini.

Vrh postane zlatorjav


Tudi barva biskvita je odličen pokazatelj, da je že pečen. Če je vrh zlatorjav, robovi pa še intenzivnejše barve, je najverjetneje nared. Ko pečemo čokoladno pecivo, se orientiramo po sijaju. Ko vrh postane mat, se peka bliža koncu.

Zobotrebec


Če je biskvit v pečici že prestal zgornje tri teste, je čas, da odprete vratca. V pecivo nato zapičite zobotrebec in ga izvlečete. Če na njegovi površini ni ostankov, pomeni, da je nared. Če na zobotrebcu ostane nekaj testa, naj biskvit v pečici počaka še nekaj minut. V primeru, da pri roki nimate zobotrebca, lahko nalogo opravite tudi z nožem.

Testo je kot spominska pena


Po našem stanovanju se sedaj že vije aromatičen vonj, vogale in barvo smo preverili, prav tako pa biskvit prepičili z zobotrebcem. Čas je še za zadnji preskus. Z roko nežno pritisnemo na sredino biskvita: če se vdolbinica izravna, lahko pečico mirno izklopimo. Če pa je naš odtis pustil posledice, biskvit v pečico vrnemo še za 5 minut.
Preberite še: Odlične štručke z luknjo brez kvasa, ki so obnorele družbena omrežja

Fotografija: Getty Images/NikkyTok

 
Datum Objave: 22.3.2021 ob 07:03

Več iz te teme:

kolačpeka

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.