Odprta Kuhinja

Tako uživajte kurkumo, da boste imeli od nje največ koristi

Everyday better to do everything you love/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
V zimskem času namenjamo več pozornosti skrbi za odpornost telesa. Pri tem naj bi nam pomagala tudi kurkuma, zato smo preverili, kako učinkovita je v resnici.


V upanju, da bi se izognili takšnim in drugačnim boleznim, se trudimo čim bolj zdravo prehranjevati in redno gibati. V podporo imunskemu sistemu pa posegamo tudi po raznoraznih prehranskih dodatkih, za katere je treba priznati, da jih je na trgu res veliko. Prav vsak prašek, tableta in kapsula obljubljajo magične rezultate in včasih se je težko odločiti, kateri izmed njih je za nas pravi. Med prehranskimi dodatki se pogosto pojavlja tudi kurkuma. Rumena korenina, ki kot začimba pogosto diši iz jedi azijskega porekla, je res izjemno opevana, nas pa je zanimalo, kaj poleg rumene barve lahko prinese na naš krožnik.


Obrnili smo se na nutricionistko Mojco Cepuš, ki uživanje kurkume toplo pozdravlja. Kot nam je razložila, ta korenina namreč vsebuje kurkumin, snov z močnimi protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi. Deluje torej protivnetno in antioksidativno. Ker lahko kronično vnetje prispeva k nekaterim pogostim zdravstvenim težavam, lahko protivnetne lastnosti kurkumina igrajo pomembno vlogo pri zaviranju stanj, kot so vnetje sklepov, srčno žilne bolezni, morda pomaga celo pri zdravljenju raka. Blagodejno naj bi delovala celo pri depresivnih stanjih.


Prehranski dodatek ali popestritev jedi?


Kurkumin povečuje raven možganskega hormona BDNF, ki podpira rast novih nevronov in lahko morda pomaga v boju proti različnim degenerativnim procesom v možganih. Ker lahko prehaja krvno-možgansko pregrado, vodi do različnih izboljšav pri procesu Alzheimerjeve bolezni. Seveda pa kljub močnim adutom kurkumina stvar ni tako preprosta. Težava v praksi najpogosteje nastane pri biološki razpoložljivosti preparatov s to učinkovino. Zato moramo vedno postaviti vprašanje, koliko kurkumina, ki ga zaužijemo, naše telo sploh lahko uporabi?


Koristi kurkumina so znanstveniki potrdili v kar nekaj raziskavah. Uporablja se tudi v alternativni medicini, vendar pa zaradi slabe biološke razpoložljivosti kurkumina težko določimo natančne količine in način jemanja. Dosedanje ugotovitve v zvezi z uživanjem kurkume pa so nadvse naklonjene tudi kulinaričnim užitkom. Za zdaj namreč velja, da je dobro, da jo jemljemo s poprom in nekaj maščobe, najlažje torej v kakšnem okusnem obroku.


Priporočamo torej, da žličko kurkume redno vmešate v kakšno rižoto, juho, enolončnico ali pa na primer odlično masleno omako s piščancem, kakršno je nedavno za naš portal pripravila Yaska. Izjemno priljubljen pa je v zadnjem času tudi kurkumin napitek, ki si ga lahko privoščite namesto kave. Žličko kurkume vmešajte kar v toplo mleko, dodajte poper in cimet. Orientalsko jutranje prebujanje je na ta način zagotovljeno!


Preberite še: Tako se boste znebili madežev kurkume in karijaFotografija: Everyday better to do everything you love/Getty Images

Deloindom.si: Trije načini zlaganja brisač, posteljnine in odej, da bodo vedno urejene

Datum Objave: 19.1.2023 ob 07:01

Več iz te teme:

kurkuma

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.