Odprta Kuhinja

Tega se morate držati pri peki sladic in bodo vedno uspele

istock/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Recepta se moramo držati kot pijanec plota, a vseeno gre lahko pri peki slaščic hitro kaj narobe; kaj storiti, če testo ne vzhaja, če sneg ni čvrst.


Četudi delamo natančno po navodilih iz recepta, se pri peki sladic rado kaj zalomi. Smetana se med stepanjem zgrudi, testo za kruh noče vzhajati in piškoti so krhki in lomljivi. Kaj nam je storiti? Da se izognemo tovrstnim nevšečnostim, moramo poleg natančnih navodil iz recepta upoštevati še nekatera splošna pravila, ki morda niso zapisana. Na primer, kaj storimo, če je biskvitno testo, iz katerega nameravamo pripraviti torto, preveč suho, kako se izogniti težavam z vzhajanjem in kaj vpliva na to, da sneg iz beljakov nikakor ni dovolj čvrst? Vse to so triki, ki so se sčasoma iz receptov izgubili, ker se izkušenim kuharjem in slaščičarjem zdi, da so samoumevni. Za tistega, ki stopi za štedilnik, zlasti začetnika, pa seveda niso. Za perfektne sladice pač potrebujemo obilo izkušenj, in zakaj bi se učili iz svojih napak? Poglejmo nekaj najpogostejših napak, ki lahko vodijo v katastrofo v domači slaščičarni, pa tudi to, kako naj rešimo, kar se rešiti da.

Izbira sestavin, prave temperature


Za uspeh je izjemno pomembno, kakšne sestavine uporabimo. Moka, ki je osnova večine tort, piškotov, biskvitov, kolačev in podobno, naj bo čim bolj sveža, preden iz nje zamesimo testo, pa jo je dobro presejati. Šele potem vanjo vmešamo sol, pecilni prašek ali sodo bikarbono. Za kvašeno testo je zelo pomembna priprava kvasca, za katerega uporabimo ravno prav toplo vodo. Ogreta naj bo na od 40 do 45 stopinj, po nekaj poskusih, ko bomo temperaturo izmerili s termometrom, bomo dobili občutek in dovolj bo, da bomo v vodo pomočili prst. Premrzla voda kvasa ne bo aktivirala, prevroča pa bo kvasovke ugonobila. Če testo ne vzhaja, ga poskusimo rešiti tako, da dodamo še kvasec in v ustreznem razmerju moko ter zamesimo še enkrat. Če ne uspe, pač spečemo nekvašene kruhke.

Izjemno pomembna je tudi temperatura sestavin, ki jih sicer hranimo v hladilniku. Maslo in jajca pred uporabo obvezno segrejemo na sobno temperaturo. Maslo bomo tako lažje penasto umešali, če hočemo res čvrst in kompakten sneg, pa beljaki ne smejo biti preveč hladni. Prav nasprotno velja za smetano, ta se bolje stepe, če uporabimo hladno. Poleg sestavin je pomembno, kako se lotimo stepanja in mešanja, to velja tako za sneg in smetano kot testo. Mešalnika ne nastavimo na najvišjo hitrost, pravzaprav je bolje, da stepamo z metlico na roke.

Ko je sladica nared, je pomembno, kako jo spravimo. Piškote shranjujemo v neprodušno zaprti škatli, vendar šele, ko se povsem ohladijo. Ne hranimo jih v hladilniku, razen če vsebujejo nadev ali kremo.
Preberite še: Trend: Ocvrti kalamari z domačega vrta

Piše: Alenka Kociper

Fotografija: ISTOCKPHOTO/GETTY IMAGES
Datum Objave: 1.8.2023 ob 08:08

Več iz te teme:

sladicepeka sladic

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja