Odprta Kuhinja

To je razlog, zakaj bi morali v čaj dodati ščepec soli

V čaj bi bilo dobro dodati ščepec soli, pravijo znanstveniki. (Foto: Liudmila Chernetska/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
V Veliki Britaniji v teh dneh brbota. Pa ne le od vretja vode za popoldanski čaj, temveč zaradi raziskave, ki je razjezila ljubitelje teh toplih napitkov.

V teh dneh popijemo več čaja kot v bolj topli polovici leta, a gotovo še zdaleč ne toliko kot prebivalci Velike Britanije. Kot piše portal BBC News, na Otoku namreč izpraznijo več kot 100 milijonov skodelic dnevno. Predstavljamo si, da so v pripravi čaja tako največji strokovnjaki na svetu, zato za informacije o skodelici te pijače navadno pokukamo kar k njim. 

Raziskava, ki je razjezila Britance

A pred dnevi se je v tradicijo priprave čaja vmešala ameriška znanstvenica Michelle Francl in med Britanci sprožila pravo revolucijo. Opravila je namreč zanimivo raziskavo, iz katere je zaključila, da v pripravi čaja, kakršno poznamo, nekaj manjka. Poleg suhih zelišč in vroče vode ter mleka, medu in limone, ki jih dodamo po okusu, namreč svetuje, da bi bilo napitku treba dodati tudi sol.

Posredovala ameriška ambasada

Morda ste se ob prebranem nakremžili, saj si ne predstavljate, da bi uživali v slanem čaju. Tudi prebivalci Otoka so popolnoma znoreli in se tako razjezili, da je morala posredovati celo ameriška ambasada v Veliki Britaniji, ki je izdala javno obvestilo: »Dobrim ljudem Združenega kraljestva želimo zagotoviti, da nepredstavljiva zamisel o dodajanju soli britanski nacionalni pijači ni uradna politika Združenih držav. In nikoli ne bo,« so zapisali, da bi ohranili dobre meddržavne odnose. 

Majhne količine soli

Javila se je tudi znanstvenica, ki je dejala, da ni želela povzročiti nikakršnih diplomatskih sporov ter da dodajanje soli v čaj pravzaprav ni zraslo na njenem zelniku. Da je v čaj smiselno vsuti ščepec slanega, namreč kažejo že kitajski rokopisi iz 18. stoletja. Franclova se je tako lotila raziskovati kemijsko podlago, zakaj naj bi to bilo koristno. 

Ugotovila je, da dodatek soli neznatne količine v čaju deluje kot motilec nekaterih receptorjev naših brbončic in tako soljen čaj po okusu ne bo grenak. Ta trik je uporaben še posebej takrat, ko vrečko čaja v vodi pustimo predolgo in vroč napitek tako postane prava grenčica. Seveda soli ne dodajamo v velikih količinah. Znanstvenica je namreč posebej poudarila, da govori o izjemno majhnih ščepcih, tako da pijača ne bo slanega okusa.

Priporočamo še: Testenine, kot jih kuhajo v Rimu: recepti in namigi, ki nam jih je zaupala domačinka

Datum Objave: 2.2.2024 ob 06:02

Več iz te teme:

čajsolzimski napitki

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.