Odprta Kuhinja

To je trenutno najbolj priljubljena različica piškotov na družbenih omrežjih

Piškoti
Odpri galerijo
A+   A-
Včeraj smo obeležili svetovni dan piškotov in zanimalo nas je, kateri so trenutno najbolj priljubljeni na družbenih omrežjih.

Na dan piškotov se o njih spodobi napisati kakšno besedo, ker smo sočasno zakorakali tudi v praznični december, pa velja sezono njihove peke uradno otvoriti. Po sladkih grižljajih je iz pečic zadišalo že pretekli vikend, vse več receptov zanje pa opažamo tudi na družbenih omrežjih. Evforija peke piškotov se je nedvomno pričela!

V decembru pojemo največ slaščic, očitno pa smo tudi izjemno razpoloženi za sladko ustvarjanje, saj se takrat okrog pečice sukajo celo tisti, ki se je med letom sicer raje izogibajo. Za pekač piškotov se pač velja opogumiti, saj navadno recepti niso tako zapleteni, hkrati pa obstaja toliko različic, da lahko res izberemo takšne, ki so nam po okusu, obliki in zahtevnosti pisani na kožo.

Ploščato pecivo različnih oblik

Beseda piškot v SSKJ označuje ploščato pecivo različnih oblik, ki je navadno narejeno iz nekvašenega testa. Včasih jih označimo tudi za kekse, ki pravzaprav pomenijo isto. Če se le da, si želimo čim bolj krhke teksture. Temu navadno botruje obilica dodanega masla, ki skrbi tudi za omamno aromo in čudovit vonj. Navadno pa se mu pridružijo še moka, jajca, sladkor in drugi dodatki – od cimeta do čokoladnih mrvic.

Težko bi prešteli vse vrste piškotov, ki smo jih kdaj poskusili, spekli, opazili. Zato smo se sprijaznili s tem, da bomo živeli v nevednosti v zvezi z njihovo številčnostjo, hkrati pa na seznam dodajali nove in nove. Letos bodo ena izmed novosti trenutno izjemno slavni »pinterest piškoti«, ki jih ves čas srečujemo na družbenih omrežjih.

 

Gre za izjemo preproste in ljubke krhke piškote, ki od nas ne zahtevaj pretirane izkušenosti, videti pa so izjemno prikupno. Na hitro njihov videz spominja na linške oči, a je priprava precej bolj preprosta, saj namesto, da bi jih zlagali skupaj, obliko srčka v piškot odtisnemo kar z ročajem žlice in vanjo nato nadevamo marmelado.

Največ zabave pri peki piškotov navadno pride pri njihovem oblikovanju oziroma odtiskovanju. Pri tem koraku peke lahko domišljiji pustimo prosto pot, kreativni pa smo lahko tudi pri nakupovanju najrazličnejših oblik modelčkov. Če slednjih nimamo, pa se zatečemo k iznajdljivosti. Pri okroglih oblikah ne bo težav, saj lahko uporabimo kozarec, modelček za krofe ali kaj podobnega. Opazovanje, kako iz kepe testa nastajajo srčki, jelenčki in zvezdice, ne navduši le otrok, ampak v igrivo razpoloženje spravi tudi tiste, ki Božičku več ne pišejo pisem.

 

Recept: Pinterestovi piškoti iz 5 sestavin, ki navdušujejo na tiktoku

Sestavine

  • 200 g masla
  • 80 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 280 g moke
  • marmelada

 

Priprava

1. V posodo stresemo maslo in sladkor, dodamo 2 rumenjaka, 280 g moke in vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine povežejo v testo. Nato vse skupaj za 30 minut postavimo v hladilnik.

2. Testo razvaljamo in s kozarcem ali modelčkom odtisnemo piškote. Nato z ročajem žlice v sredino odtisnemo vdolbinico v obliki srčka in vanjo nadevamo marmelado.

3. Piškote zložimo na pekač in postavimo v pečico na 180 stopinj Celzija, dokler piškoti niso zlatorjave barve.

 

Fotografija: Peopleimages/Getty Images

Datum Objave: 5.12.2023 ob 05:12

Več iz te teme:

Dan piškotkovpiškoti

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.