Odprta Kuhinja

To jed, ki jo imamo Slovenci vedno v hladilniku, so na BBC označili za balkanski kaviar

Odpri galerijo
A+   A-
Te dni je britanski BBC objavil besedilo, ki se osredotoča na nam zelo znan in (predvsem v obdobju piknikov) priljubljen dodatek. Ajvar so označili kar za »balkanski veganski kaviar«.


Takole so začeli članek na BBC: »Podobno kot velja v arabskem svetu za humus, si skoraj vsaka balkanska država lasti ajvar – priljubljen zelenjavni namaz, narejen na osnovi popečenih rdečih paprik.«

Kot še dodajajo, se recepti razlikujejo glede na regijo in kuharico, ki pripravlja to priljubljeno zelenjavno mešanico: ponekod tistemu, kar velja za železno klasiko (torej: rdeče paprike, olje, sol in kis), dodajo še jajčevce, česen, rdečo čebulo, korenje, paradižnike …

BBC v članku omenja tudi Slovenijo, in sicer skoraj četrt stoletja oddaljen dogodek, o katerem so tukajšnji mediji poročali o slovenskem podjetju, ki je želelo na nemškem trgu zaščititi ime ajvar, kar je v makedonski javnosti sprožilo pravi val ogorčenja.

In kje na svetu imajo najboljši ajvar? Sodeč po spletnem portalu TasteAtlas, so na prvih treh mestih beograjske restavracije Ambar, Tri šešira in Manufaktura, ki jim sledijo izbrane restavracije z balkansko hrano v Sarajevu, Washingtonu in Skopju.

In od kod povezava s kaviarjem?


Kot je zapisano v omenjenem članku, beseda izhaja iz »turške besede havyar, ki označuje kaviar.« Ta povezava naj bi nastala, ker so bile v preteklosti paprike in olje zelo dragi, zato so se te sestavine uvrščale med luksuzne izdelke, konec 19. stoletja pa so beograjske kafane tako ponujale »kaviar iz rdeče paprike«. Dandanes, seveda, ugotavlja avtorica članka na portalu BBC, je ajvar cenejši in lahko dostopen.

»Ajvar se pojavlja tudi v balkanski pop kulturi. Tako je hrvaški glasbenik Tonči Huljić napisal iskrivo pesem o tem, kako pretihotapiti kozarec v Evropsko unijo, skupina srbskih glasbenikov pa je izrazila tesen odnos do ajvarja v pesmi, katere prevod bi se lahko glasil: »Ajvar – pet črk; ajvar – ena barva; kozarec, poln spokojnosti, ki je samo moj.«

Morda na tem mestu lahko omenimo tudi to, da je ta dodatek zašel tudi na nogavice slovenske oblikovalke Tine Mentol, ki ustvarja zgodbo z imenom Slavsocks.

Za konec pa še ena zanimivost: ste vedeli, da ajvar izdelujejo tudi v južnoafriški republiki? Tja ga je ponesla družina, ki ima korenine na Balkanu, pod imenom Mama's Cuisine pa nastajajo zeleni, rdeči in rumeni ajvar.
Priporočamo še: Zaradi tega videa boste jagode oprali povsem drugače kot doslej

Naslovna fotografija: Garsya/Getty Images
Datum Objave: 4.5.2022 ob 11:05

Več iz te teme:

paprikekaviarajvar

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.