Toliko soli moramo dodati vodi za kuhanje testenin, pravijo Italijani

Odpri galerijo
A+ A-
Takole bodo testenine najboljše, pravijo Italijani. In ko gre za pašto, jim pač zaupamo, se strinjate?
Čeprav so se rezanci kuhali na Kitajskem že v 2. stoletju, pa testenine najpogosteje povezujemo ravno z našimi sosedi. Tako raznovrstna, preprosta in praktična jed, kot je pašta, se je seveda razširila po vsem svetu, v velikih količinah pa jo uživamo tudi pri nas. In da bo prihodnjič, ko si jo bomo privoščili, kar najbolj okusna, danes pišemo o nasvetih za kuhanje, ki bi se jih moral držati vsak ljubitelj te jedi. Po italijanskih pravilih, seveda.
Prvo pravilo: Razmerje vode in testenin
Čeprav bi si mislili, da je pri kuhanju pašte važno le, da voda prekrije testenine, je razmerje v loncu v resnici precej pomembno. Italijani se držijo pravila, da se mora vsakih 100 gramov testenin kopati v litru vode.
Drugo pravilo: Sol
Nadvse pomembno je tudi, da vodo solimo. Tako bodo testenine veliko bolj okusne. Če bomo na sol pozabili, do izraza ne bo prišla niti omaka, pa čeprav smo jo skuhali po odličnem receptu. Italijani pravijo, da moramo v vsak liter vode primešati 10 gramov soli.
Tretje pravilo: Med kuhanjem pomešajte
Skoraj bi lahko rekli, da se testenine skuhajo same, a v resnici jih ne smemo pustiti brez nadzora. Pomembno je, da jih v vodo položimo šele, ko ta močno brbota, nato pa jih moramo po italijanskih pravilih s kuhalnico nežno premešati na vsake dve do tri minute. Kuhamo pa jih toliko časa, kolikor nam na embalaži svetuje proizvajalec. Mi bi rekli še kakšno minuto manj, saj se malce skuhajo še, ko jih prestavimo v lonec z omako.
Preberite še: VIDEO: Rahli kolački pop-over – posladek iz testa za palačinke
Fotografija: Getty Images/rarrarorro
Mična priporoča: Napake v kuhinji, ki po nepotrebnem povzročajo nered
Datum Objave: 16.8.2022 ob 06:08