Odprta Kuhinja

Torta marlenka: nasveti za pripravo iz prve roke

Torta marlenka (Foto: Kristina Smodila)
Odpri galerijo
A+   A-
Ponekod večplastni sladici rečejo medovik, pri nas pa je bolj znana pod imenom marlenka; uporabimo nesegreti med, po njem mora zadišati med peko.

Torta marlenka, ki ji v Ukrajini rečemo medovik, je moja tradicija in zgodovina. Pečem jo po receptu, ki sta ga uporabljali že moja babica in mama, zraven dodam še nekaj svojih dognanj. Receptov za to priljubljeno torto je nešteto, tako kot je z recepti za štruklje,« o medeni torti pove Anna Vrhnjak, ki jo je ljubezen že pred leti iz Ukrajine pripeljala v okolico Medvod. Štrukljev ne omenja tja v en dan, kajti njena je blagovna znamka Anjini domači štruklji, pod okriljem katere občasno izdeluje tudi druge sladice, trenutno je aktualna torta marlenka, za katero je povpraševanja toliko, da naša sogovornica komaj dohaja naročila.

Naša sogovornica Anna Vrhnjak (Foto: Uroš Hočevar)
Naša sogovornica Anna Vrhnjak (Foto: Uroš Hočevar)

Med

In kaj moramo upoštevati pri pripravi te večplastne torte, ki v eno ujame sladkobo medu, mlečno mehkobo in orehove note? »Ključno za pripravo torte je, da uporabimo nesegreti med, tako kot pri pripravi drugih sladic in jedi na sploh, pa morajo biti kakovostne tudi preostale sestavine. Jaz uporabljam slovenski lipov ali cvetlični med, ker te dve sorti prineseta največ arome,« pojasni Vrhnjakova.

Na našem portalu smo se poigrali in spekli tudi čokoladno marlenko. (Foto: Mateja Delakorda)
Na našem portalu smo se poigrali in spekli tudi čokoladno marlenko. (Foto: Mateja Delakorda)

Oblati

Doda še en nasvet: »Testo za oblate naj bo bolj trdo, nato pa ga pustimo čez noč ovito v živilsko folijo, da se sestavine med sabo povežejo. Oblate razvaljamo in izrezujemo enega po enega. Pri meni se obnesejo krogi premera 20 centimetrov, ker tako velike oblate najlažje prenesem na pekač in se ne zlomijo, poleg tega pa, ko so spečeni, ostanejo ravni. Prav pazljivost pri pripravi oblatov, ki morajo biti kar se da tenki, je največji izziv pri pripravi te torte. Oblati naj bodo debeli 3 ali 4 milimetre, če bomo pripravili debelejše, se ne bodo prepojili s kremo.«

Večplastni medeni torti v Ukrajini rečejo medovik, pri nas pa jo poznamo predvsem pod imenom marlenka. (Foto: Aleksandra Prus)
Večplastni medeni torti v Ukrajini rečejo medovik, pri nas pa jo poznamo predvsem pod imenom marlenka. (Foto: Aleksandra Prus)

Peka

Hkrati Vrhnjakova omeni: »Tudi peka je pri pripravi te torte ključnega pomena, saj mora med njo zadišati po medu; ko se to zgodi, je čas, da oblat vzamemo iz pečice, sicer bo okus medu zagrenil. Če jih bomo pekli premalo časa, pa se aroma medu, ki je osnova okusa celotne torte, ne bo razvila tako, kot želimo,« pravi sogovornica. In ne pozabite: oblati se morajo s kremo lepo povezati, kar pomeni, da mora torta vsaj en dan počivati v hladilniku, preden jo postrežemo. »Drugače ne bo prepojena, mehka in sočna. Obvezno je tudi, da med oblate narahlo posujemo zdrobljene orehe, a ne preveč, ker sicer zakrijejo okus po medu,« še pove o torti, o kateri v Novi ukrajinski kuharici avtorice Annete Ogrodnik Corona piše, da se njeni pravi okusi razvijejo šele tretji ali četrti dan po pripravi.

Naše recept za čudovito torto marlenko najdete tukaj, spekli pa smo tudi fantastično čokoladno marlenko, ki jo najdete tukaj.

Datum Objave: 1.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

marlenkamedena tortamed

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.