Odprta Kuhinja

Medena torta – marlenka

Odpri galerijo
A+   A-
Ob besedi torta vedno pomislimo na biskvitno osnovo, ki marsikoga odvrača od tega, da bi se lotil peke. Mogoče pa je medena različica, poznana tudi kot medovnik, medovik in marlenka, prava za vas.Zgrajena je namreč iz šestih razvaljanih oblatov medenega testa, med katere namažemo masleno kremo, obogateno s kondenziranim mlekom, in vse skupaj posujemo z mletimi orehi. Sodobne različice se kuhani kremi izognejo in jo preprosto nadomestijo s sirom maskarpone, prav tako nekateri dodajajo raznorazne oreščke ali pa se jim, nasprotno, izognejo. Sladica, ki je lahko okrogle ali pravokotne oblike, je značilna predvsem za slovanske države, kot so Rusija, Češka, Slovaška, najdemo jo tudi na Balkanu, v Armeniji, Bolgariji … Če boste sledili našemu receptu in jo postregli šele naslednji dan, obljubimo, da ne bo čisto nič suha, še presenečeni boste nad prepojenostjo tekočin in okusov. Božanska je ob kavici.
Torto sta preučili, spekli in z nami podelili modrosti priprave Neli Selan in Lea Sterle iz Centra kulinarike in turizma Kult 316.

Medena torta – marlenka


Pekli smo v pekaču premera 20 cm.

 • 120 g masla

 • 3 žlice tekočega cvetličnega medu

 • 250 g sladkorja v prahu

 • žlica kisa

 • 600 g bele moke

 • žlica sode bikarbone

 • 2 jajci


Krema

 • pločevinka sladkega kondenziranega mleka (400 g)

 • 250 g masla

 • vrečka vaniljevega pudinga

 • 2 žlici sladkorja

 • 500 ml mleka

 • 2 žlici sladkorja


Dekoracija

 • sesekljani oreščki, jedilno cvetje, zmleti ostanki oblatov


Priprava


1. Pločevinko kondenziranega mleka postavimo v lonec, jo popolnoma pre­krijemo z vodo in počasi kuhamo približno 2 uri in pol, da se še zgosti in karamelizira. Pustimo, da se ohladi.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj. Model obložimo s peki papirjem.

3. Začnemo pripravljati oblate: v kozico damo maslo, med, sladkor in kis in kuhamo, da se sestavine raztopijo.

4. Odstavimo z ognja. Ko se zmes nekoliko ohladi, vmešamo jajci, drugo za drugim. Nato dodamo še moko s sodo bikarbono in zmešamo s kuhalnico. Ko dobimo homogeno testo, ga razdelimo na 6 enakih kosov.

5. Vsak kos čim bolj tanko razvaljamo na papirju za peko, na katerem smo označili krog z malce večjim premerom, kot bo velika torta (npr. če želimo torto 20 cm, bomo zarisali obroč 24 cm), da bomo pečene plasti lahko obrezali. Pred peko testo z vilicami nekajkrat prebodemo, da se ne bo skrčilo. Oblate pečemo drugega za drugim 5 do 7 minut, dokler niso temno zlate barve. Testo je po peki mehko; ko se ohladi, se strdi, zato ga pustimo na papirju za peko, dokler se popolnoma ne ohladi. Nato papir previdno odstranimo, na oblate položimo tortni obod s premerom 20 cm in jih ob zunanji strani obrežemo z nožem.

6. Ostanke damo v vrečko in jih zdrobimo. Prihranimo.

7. Puding skuhamo po receptu na embalaži z 2 žlicama sladkorja. Nato ga pokrijemo s folijo za živila, tako da se dotika njegove površine, da na njem ne nastane skorjica. Pustimo, da se popolnoma ohladi.

8. Maslo penasto stepemo. Nato med mešanjem postopoma dodajamo kondenzirano mleko in puding.

9. Kremo enakomerno razdelimo med oblate, ki smo jih rahlo napojili s sladkano vodo, in z njo tudi premažemo celotno torto. Posujemo jo lahko z ostanki testa in čokolado, mi pa smo jo kar z mletimi orehi in okrasili s cvetjem.
Torta mora v hladilniku počivati čez noč.

Opomba: Recept je bil v originalu narejen za pravokotno torto z merami 25 x 30 cm, mi pa smo oblate spekli za velikost torte s premerom 20 cm in so zato nekoliko višji, kot morajo biti praviloma, a se to pri končnem okusu ni izkazalo kot napačno, saj je bila marlenka ravno tako zelo lepo prepojena in mehka.

Namig: Slaščičarji cvetje za okraševanje tort pri pecljih zaščitijo s plastično folijo ali naravnim voskom. Nikakor pa ne uporabite strupenih rastlin.


Fotografija: Kristina Smodila
Datum Objave: 27.4.2021 ob 08:04

Več iz te teme:

tortakremamedena tortamarlenka

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.