Odprta Kuhinja

Trditve o siru, ki krožijo po spletu in zavajajo

Odpri galerijo
A+   A-
Verjamete vsemu, kar preberete?



Splet nam je olajšal marsikatero plat življenja, a včasih ponudi pravo zmešnjavo. Že res, da imamo prav zaradi njega ves čas na dlani vse informacije tega sveta, a vse žal niso povsem resnične. Ker po spletu dnevno brskamo, da bi našli novo kulinarično znanje, smo se v zadnjem času srečali z zdravstvenimi trditvami o prehranjevanju s sirom, ki zvenijo tako neverjetne, da jih preverjamo pri priznani nutricistki Mojci Cepuš iz Befita.

#1 Splet: Dnevno uživanje majhnih količin sira zmanjšuje tveganje za srčnimi obolenji.


Nutricistka: Raziskovalci s Kitajske in Nizozemske so združili in analizirali podatke 15 opazovalnih študij, ki so vključevale več kot 200 tisoč ljudi. Na splošno so ljudje, ki so uživali sir, imeli 14 odstotkov manjše tveganje za razvoj koronarne bolezni srca in 10 odstotkov manj verjetnosti za kap, kot tisti, ki redko ali nikoli ne jedo sira. Allan Stewart, direktor aortne kirurgije na medicinski šoli Mount Sinai Medical Center, ki ni bil vključen v novo analizo, pa poudarja, da je študija uspela najti le povezavo med uživanjem sira in zmanjšanim tveganjem za bolezni srca, ne pa tudi vzročno-posledično povezavo.

Ta raziskava torej ne pomeni, da uživanje majhnih količin sira zmanjšuje tveganje za srčnimi obolenji, temveč le, da so ljudje, ki so uživali okoli 40 gramov sira na dan, imeli zmanjšano tveganje za srečno-žilne bolezni. Prav lahko je možno, da so ljudje, ki jedo sir, imeli v svojem življenju tudi druge ugodne dejavnike, kot so zdravo prehranjevanje, dovolj spanja, gibanja in podobno.

#2 Splet: Sir vsebuje vitamin A, ki prispeva k boljšemu vidu.


Nutricistka: Odvisno, kateri sir. 100 gramov sira vsebuje okoli 20 odstotkov minimalnih dnevnih potreb po tem vitaminu. Prav tako bi bilo potrebno pojesti zelo velike količine sira, da bi se to poznalo na vidu. Takšna trditev je lahko zavajajoča, ker se nikoli ne priporoča uživanja 100 gramov sira na obrok. Je pa sir vir omenjenih vitaminov in mineralov in ima mesto v uravnoteženi prehrani.

#3 Splet: Sir vsebuje zdrave maščobe, ki so povezane z večanjem življenjske dobe.


Nutricistka: Sir vsebuje pretežno nasičene maščobe, katerih uživanje se še vedno povezuje z nastankom srčno-žilnih bolezni. Res pa je, da je maščobna sestava sira odvisna od vrste sira, živali in tipa reje živali. Prav tako veliko novih raziskav ne potrjuje povezave med nasičenimi maščobami in srčno-žilnimi boleznimi.

#4 Splet: Ljudje, ki jedo sir, imajo manj možnosti, da obolijo za diabetesom tipa 2.


Nutricistka: Študija, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, v kateri je sodelovalo več kot 300 tisoč ljudi v osmih evropskih državah, je pokazala, da skupna poraba mleka ni povezana s tveganjem za sladkorno bolezen. Predvsem sir, pa tudi drugi fermentirani mlečni izdelki, kot sta jogurt in kefir, so bili povezani z manjšim tveganjem za sladkorno boleznijo tipa 2. To ponovno ne dokazuje, da sir preprečuje diabetes. Ugotovljena je bila le povezava, ne pa tudi vzročno-posledična povezava. Sir je sicer lahko dober prigrizek za ljudi, ki imajo diabetes, saj ima nizek glikemični indeks.

#5 Splet: Sir vsebuje vitamin B12, ki prispeva k boljšemu imunskemu sistemu.


Nutricistka: Odvisno od vrste sira; klasičen na 100 gramov vsebuje okoli 20 odstotkov dnevnih potreb vitamina B12, a vseeno ne moremo zaključiti, da na primer ne bomo pozimi zboleli, ker jemo sir. Je pa takšen odstotek dovolj, da se takšna trditev napiše na sir. Vsekakor je sir vir vitamina B12.

#6 Splet: Sir nam pomaga pri dnevnem vnosu kalcija v telo.


Nutricistka: Drži, a spet odvisno od vrste sira. 100 gramov vsebuje okoli 60 odstotkov dnevnih potreb telesa po kalciju. Vsekakor pa moramo kalcij v telo vnesti tudi iz drugih virov.

#7 Splet: Uživanje sira lahko zmanjša nivo holesterola LDL.


Nutricistka: Dr. Emma Feeney, iz University College Dublin, je ugotovila, da sir zmanjša LDL holesterol v primerjavi z uživanjem masla pri enaki vsebnosti maščobe. Raziskava je bila narejena na dnevnem vnosu 120 gramov sira. Sklepa se, da je tako tudi zaradi vsebnosti beljakovin in kalcija v siru. Raziskovalci še poudarjajo, da njihovo priporočilo ni, da bi ljudje jedli 120 gramov sira na dan, da pa je potrebno ponovno preveriti trditev, da nasičene maščobe povzročajo srčno-žilne bolezni.

Povzetek nutricistke


Kakovosten sir je vir omenjanjih vitaminov in mineralov in ima mesto v uravnoteženi prehrani človeka, a to ne pomeni, da je sir živilo, ki bi preprečevalo bolezni. Na spletu se žal redko omenja škodljive snovi v siru, predvsem mlečno maščobo in sol, ki imajo v večjih količinah na zdravje negativen učinek. Glavna pomanjkljivost raziskav, ki opazujejo vpliv določenih živil na ljudi, je v tem, da je v raziskovalne procese vključenih preveč neznank in dejavnikov, na katere znanstveniki ne morejo vplivati. Tako se najpogosteje odkrije povezava med določeno hrano in zmanjšanim ali povečanim tveganjem za razvoj bolezni ne pa tudi vzročnost. Bistvo zdrave prehrane je predvsem to, da uživamo sezonsko, čim manj predelano hrano, in vsaj 800 gramov sadja ter zelenjave na dan, poudarja Mojca Cepuš.

Fotografija: Getty Images
Preberite še: Hrana, ki ji rok poteče prej, kot bi si mislili
Datum Objave: 1.4.2019 ob 09:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj