Odprta Kuhinja

Surove bučke v solati? Če jih pripravimo tako, niti približno niso grenke ali puste

FOTO: vanillaechoes/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Če bučke samo narežemo in vržemo v skledo, rezultat pogosto ni nič posebnega.

Ko v vročih dneh iščemo nekaj osvežilnega, lahkega in hitrega, nas vedno znova rešijo solate. In če imamo pri roki bučke, nas hitro zamika, da bi jih uporabili tudi surove. Da bučke v solati zasijejo kot prave poletne zvezde, potrebujemo le en preprost trik.

Bučke najprej nasolimo in mariniramo

Namesto da jih damo v solatno skledo takoj po rezanju, jih najprej:

  • narežemo na tanke trakove (z lupilcem, mandolino ali nožem),
  • rahlo posolimo,
  • in pustimo stati 10–15 minut, da spustijo odvečno vodo.
  • Ko to naredimo, bučke niso več vodene, njihov okus se okrepi, rahla grenkoba pa izgine. Nato jih le rahlo ožamemo ali popivnamo s papirnato brisačko – in že so pripravljene za v solato.

Kako jih vključimo v solato?

Surove bučke imajo nevtralen, svež okus, zato so odlična osnova za različne kombinacije. Pripravimo jih lahko:

  • s paradižnikom, baziliko in mocarelo (kot poletna “caprese” z vrtnega roba),
  • z marelicami, mandlji in meto – presenetljivo dober sladko-slan kontrast,
  • s kuskusom ali kvinojo, za bolj nasiten obrok,
  • ali z rukolo in parmezanom, če želimo nekaj res hitro pripravljenega in okusnega.

Tudi surove bučke so lahko izredno okusne. FOTO: Bartosz Luczak/Getty Images
Tudi surove bučke so lahko izredno okusne. FOTO: Bartosz Luczak/Getty Images

Kaj pa preliv?

Dober preliv je tisti, ki naredi razliko med “eh” in “mmm!” solato. Tukaj je nekaj preizkušenih idej:

Osvežilni limonino-jogurtov preliv:

  • 1 lonček grškega jogurta
  • sok 1/2 limone
  • sol, poper, kapljica medu
  • malo olivnega olja
  • sveža meta ali koper

Mediteranski preliv z gorčico:

  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 2 žlici limoninega soka ali kisa
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol, poper, suhi origano

Azijski preliv s sezamom:

  • 1 žlica sezamovega olja
  • 1 žlica sojine omake
  • sok 1/2 limete
  • česen v prahu in malo medu

image_alt
Kako iz prezrele bučke narediti nekaj, kar bomo dejansko z veseljem pojedli?

Datum Objave: 4.7.2025 ob 06:07

Več iz te teme:

bučkesolatasolateprilogepoletne jedipoletni recepti

Naročite se na e-novice:

Kaja BerlotAvtor na portalu Odprta kuhinja