Surove bučke v solati? Če jih pripravimo tako, niti približno niso grenke ali puste

Odpri galerijo
A+ A-
Če bučke samo narežemo in vržemo v skledo, rezultat pogosto ni nič posebnega.
Ko v vročih dneh iščemo nekaj osvežilnega, lahkega in hitrega, nas vedno znova rešijo solate. In če imamo pri roki bučke, nas hitro zamika, da bi jih uporabili tudi surove. Da bučke v solati zasijejo kot prave poletne zvezde, potrebujemo le en preprost trik.
Bučke najprej nasolimo in mariniramo
Namesto da jih damo v solatno skledo takoj po rezanju, jih najprej:
- narežemo na tanke trakove (z lupilcem, mandolino ali nožem),
- rahlo posolimo,
- in pustimo stati 10–15 minut, da spustijo odvečno vodo.
- Ko to naredimo, bučke niso več vodene, njihov okus se okrepi, rahla grenkoba pa izgine. Nato jih le rahlo ožamemo ali popivnamo s papirnato brisačko – in že so pripravljene za v solato.
Kako jih vključimo v solato?
Surove bučke imajo nevtralen, svež okus, zato so odlična osnova za različne kombinacije. Pripravimo jih lahko:
- s paradižnikom, baziliko in mocarelo (kot poletna “caprese” z vrtnega roba),
- z marelicami, mandlji in meto – presenetljivo dober sladko-slan kontrast,
- s kuskusom ali kvinojo, za bolj nasiten obrok,
- ali z rukolo in parmezanom, če želimo nekaj res hitro pripravljenega in okusnega.

Tudi surove bučke so lahko izredno okusne. FOTO: Bartosz Luczak/Getty Images
Kaj pa preliv?
Dober preliv je tisti, ki naredi razliko med “eh” in “mmm!” solato. Tukaj je nekaj preizkušenih idej:
Osvežilni limonino-jogurtov preliv:
- 1 lonček grškega jogurta
- sok 1/2 limone
- sol, poper, kapljica medu
- malo olivnega olja
- sveža meta ali koper
Mediteranski preliv z gorčico:
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici limoninega soka ali kisa
- 3 žlice olivnega olja
- sol, poper, suhi origano
Azijski preliv s sezamom:
- 1 žlica sezamovega olja
- 1 žlica sojine omake
- sok 1/2 limete
- česen v prahu in malo medu
Datum Objave: 4.7.2025 ob 06:07