Tri ključna vprašanja, na katera bi si morali odgovoriti pred nakupom mesa
Govedina, svinjina, piščanec, pripravljene mesnine, kateri del mesa in v kakšnih količinah – bolj ko je izbira v trgovinah pestra, zahtevnejša je odločitev. Še dobro, da so vam na postrežnih oddelkih v veliko pomoč nasveti izkušenega mesarja, ki zagotovo olajšajo izbiro, vseeno pa je dobro, da že pred odhodom v trgovino obvladate nekaj osnov in v mislih oblikujete jasno vizijo, kaj točno želite z mesom početi. Upoštevajte spodnja priporočila, pa boste za svoje kuharske podvige vedno izbrali prvovrstni kos.
Kaj bom pripravil/-a
Golaž, juha, zrezki, čevapčiči, kotleti – ni vse isti šmorn, če se izrazimo kulinarično. Zagotovo ne po zahtevnosti, vsekakor pa ne tudi po vrsti in delu mesa, ki se pri določeni jedi najbolje obnese. Vsestransko uporabno je goveje stegno, iz katerega lahko pripravite zrezke, fileje, kocke in trakove ali pa ga pečete v celem kosu. Za pripravo golaža je najbolje uporabiti bočnik, goveje pleče, teletino, svinjsko stegno ali divjačino, svinjska ribica je odlična za pripravo medaljonov, za paprikaš kupite pleče, vrat ali kračo, za kislo juho svinjske parklje, za zrezke goveje stegno ali piščančji file, za burgerje ali ragu mleto pleče, za govejo juho bočnik, vrat, stegno in potrebušino (juhi dodajte tudi kost ali dve, da bo bogata z beljakovinami), za pečenko pa ledja, hrbet ali pljučno.
Dodatne usmeritve, katere vrste in dele mesa uporabiti za pripravo določenih mesnih dobrot, so zbrane med nasveti Sparove mesnice, navdih in recepte pa lahko poiščete tudi na Sparovi kulinarični strani Jedel bi.
Koliko mesa potrebujem
Tudi če smo izbrali ustrezen kos za pripravo želene jedi, se včasih zgodi, da se zakalkuliramo pri količini. Pred nakupom mesa zato razmislite, kaj boste delali, koliko oseb bo sedelo za mizo, kaj bo na voljo poleg mesa, koliko so stari udeleženci (vsekakor mlad poba poje skoraj trikrat več od starejšega gospoda) in kaj boste storili z morebitnimi ostanki.
Na splošno se je treba čim prej po prihodu domov lotiti bodisi priprave bodisi ustreznega shranjevanja mesa. Če ga ne nameravate uporabiti v nekaj urah, z njim čim prej v hladilnik, pri čemer je pomembno tudi, da ga ločite od preostalih živil. Pred tem lahko meso premažete z oljem, da se ne izsuši, dobro pa je tudi, da ga ne zavijate in da mu namenite prostor na dnu hladilnika, saj s tem preprečite, da bi sok surovega mesa kapljal na drugo hrano. Če pa želite meso shraniti za dalj časa, ga čim prej zamrznite, da ohranite čvrstost in okus (sveže kakovostno meso lokalnega izvora lahko v zamrzovalniku zdrži tudi do šest mesecev, mleto pa tri mesece). Vsekakor lahko zamrznete tudi že pripravljene mesne jedi. Dosledno upoštevajte le, da mesa, ki je že bilo enkrat zamrznjeno in odtajano, ne smete ponovno zamrzovati. Pečeno meso oziroma mesne jedi, ki jih ne boste zamrzovali, je najbolje pojesti v dveh dneh, v hladilniku pa jih lahko hranite maksimalno 3–4 dni.
Poznam poreklo (in kakšnega naj bo)?
Izberite slovensko! Vaši mesni obroki bodo z okusom domačega, svežega, slovenskega mesa, ki ni prepotovalo tisočev kilometrov in je podvrženo strožji kontroli preverjanja kakovosti, enostavno boljši. S tem pa se dobrobiti kupovanja mesa slovenskega porekla ne končajo. Če izberete slovensko meso, boste hkrati podpirali razvoj slovenskega podeželja, spodbujali vzrejo, ki je prilagojena dobrobiti živali, ter pomagali pri ohranjanju kulturne krajine in izboljševanju prehranske samooskrbe.
Nakup slovenskega mesa lahko brez vseh skrbi in dvomov o poreklu preprosto opravite v trgovinah SPAR, kjer je na postrežnih oddelkih v redni prodaji na voljo izključno slovensko meso z oznako kakovosti 4SI*, ki potrjuje najvišjo kakovost mesa in pomeni, da je meso v Sloveniji rojeno, vzrejeno in pripravljeno (zaklano in razkosano) za prodajo.
Ponudba slovenskega mesa kakovosti 4SI prinaša pomembne prednosti, kot so znano in sledljivo poreklo, večja svežina in hranilna vrednost zaradi krajših dobavnih poti pa tudi višja kakovost mesa. Slovensko meso namreč dosega višje standarde nadzora, predvsem v primerjavi z neevropskimi državami, s čimer je v Sloveniji kupcem zagotovljena najvišja raven varnosti in kakovosti mesa. Odločitev za slovensko meso je obenem tudi bolj trajnostna, saj zaradi krajših dobavnih poti pušča manjši ogljični odtis. Z izbiro mesa slovenskega porekla boste tako vsakič naredili nekaj dobrega zase, za naravo, pridelovalce in slovensko samooskrbo. Še najbolj pa boste z izbiro dobrega kosa osrečili svoje brbončice. Pa dober tek!
Naročnik oglasne vsebine je Spar