Odprta Kuhinja

Triki za popolno ocvrta jajca

Breakfast
Odpri galerijo
A+   A-
Nikoli se jih ne naveličamo.Ko beseda nanese na pogovor o kuharskem znanju, pogosto slišimo: »No, jajce si že znam ocvreti,« a bi se ta množična samozavest kaj hitro spreobrnila v zardele obraze, ko bi v naše ponvice pokukal profesionalni kuhar. No, nič hudega, naj vam ne bo nerodno! Preberite pa, kako si lahko pomagate doma.

1. Temperatura ponve


Ko jajce ubijemo v ponev, mora malce zabrbotati. A pozor: temperatura ponve naj ne bo žareče vroča, štedilnik imejte prižgan na srednji temperaturi, sicer se vam bo jajce spodaj prehitro zapeklo, med tem ko bo vrhnji del ostal surov, hkrati bo jajce izgubilo koristne lastnosti in dobilo teksturo radirke.

2. Ponev


Najlažje boste seveda cvrli v ponvi z neoprijemljivim dnom, za izkušene pa se odlično obnese tudi dobro pripravljena litoželezna ponev. Če uporabljate različico iz emajla, bo opravilo nekoliko težje in uporabiti boste morali veliko maščobe.

3. Kako do ravno prav tekočega rumenjaka


Pogoj za dober rezultat so vsekakor sveža jajca. Če bodo stara, se bo beljak neenakomerno razlil po ponvi in se ob robovih začel smoditi. Ni potrebno, da jajce ubijete direktno na ponev, pomagajte si s skodelico.

Ko gre za jajce na oko, se lahko odločamo med dvema načinoma: pri prvi različici boste jajce obrnili v trenutku, ko se bo beljak stabiliziral, rumenjak pa začel gostiti. Ogenj pustite prižgan še kakšno sekundo, nato pa ga ugasnete. Jajce je nared!

Če jajca ne želite obrniti, si lahko med cvrtjem pomagate s pokrovko, najbolje stekleno: ponev pokrijete in opazujete, kdaj bo tudi rumenjak nared. Če niste prepričani, uporabite prst in ga nežno potipajte. Jajce pa bo izvrstno tudi, če boste ponev nagnili, da bo olje steklo na eno stran, ga nekajkrat prelili z vročim oljem, da bo beljak zakrknil, med tem pa rumenjak v sredini ostal tekoč.

Priporočamo še: Poširana jajca iz mikrovalovne pečice

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 19.5.2018 ob 10:05

Več iz te teme:

jajce na okoocvrto jajce

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.