Odprta Kuhinja

Vse, kar morate vedeti, preden na balkonu posadite baziliko

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Brez nje tudi to poletje ne bo šlo.Bazilika je ena tistih praktičnih začimb, ki popestri marsikatero jed, kadar pa uporabimo svežo, svoje brbončice pošljemo naravnost v gurmanska nebesa. Aromatično rastlino, ki jo še posebej radi uporabljajo Italijani, je zato dobro vedno imeti pri roki. Še preden pa jo posadite, preberite spodnje vrstice.

Zakaj jo posaditi?


Zakaj je ne posaditi, bi bilo boljše vprašanje. Sicer pa je naš odgovor, zato, ker sveži lističi nikakor ne smejo manjkati na letošnjem poletnem jedilniku. Poleg tega je izjemno prijazna želodcu in pozitivno vpliva na ravnovesje vaše črevesne mikroflore. Ker je izredno občutljiva na mraz, jo je najbolje posaditi v maju, zato je danes idealen dan, da z njo okrasite majhen konec zemlje na vrtu, lonec na balkonu ali majhno posodico na kuhinjskem pultu. Bazilika namreč ne zahteva veliko prostora, le ena rastlina, pa vam bo vsak teden priskrbela za pol lončka aromatičnih listov.

Kako jo posaditi?


Bazilika bo najbolj uživala na vrtu med paradižniki, a kot smo že omenili, bo pridno rasla tudi na kuhinjskem pultu, le poskrbite, da bo na njo posijalo dovolj sonca.

Posadite lahko semena, ki bodo brez posebne nege vzklila v nekaj tednih, lahko pa odrežete tudi steblo druge rastline, še preden vzcveti ter ga postavite v vodo. V nekaj dneh bodo iz stebla pognale majhne koreninice, ki jih nato lahko zasadite v zemljo.

Kako skrbeti zanjo?


Ker najbolje raste v zemlji, ki je pH nevtralna, ji je na začetku dobro dodati malo komposta, a če ga boste dodali preveč, bo rastlina izgubila na svoji aromatičnosti. Poskrbite, da rastlina lahko dnevno uživa v vsaj šestih sončnih urah na dan, z vodo pa jo oskrbite takrat, ko je njena zemlja suha na dotik, a pazite, da je ne škropite po listih.

Bazilika se bo dobro znašla v družbi vseh ostalih začimb, pravijo pa, da bo paradižnik še slajši, če ga posadite ob njej. Marsikdo ne ve, da odganja tudi komarje, tako da vam bo nekaj grmičkov prihranilo tudi kakšen neprijeten pik.

Več vrst


Ko govorimo o baziliki, imamo v mislih ponavadi sorto 'Genovese', a zelo dobrodošle so tudi druge. Poizkusite tajsko baziliko, limonino, metino, ali celo takšno, ki malce diši po ananasu.
Preberite še: Pet mitov o sadju, ki jih ne gre upoštevati

Fotografija: Thinkstock

Vir: Thekitchn.com
Datum Objave: 5.5.2018 ob 06:05

Več iz te teme:

zeliščabazilikazačimbe

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.