World Cheese Awards: To so siri, ki veljajo za najboljše na svetu

Odpri galerijo
A+ A-
Tako kot imajo vina in oljčna olja svoja svetovno priznana ocenjevanja, ga imajo tudi siri. World Cheese Awards se imenuje, letos je bilo pri naših sosedih Italijanih, v Bergamu.
Kakšen mora biti sir, da ga na koncu izberejo kot šampiona številka 1 v konkurenci več kot 3800 sirov iz 42 držav?
Najboljši sir na svetu za leto 2019
Novica je odjeknila: prvič v zgodovini tekmovanja World Cheese Awards, ki poteka od leta 1988, se je zgodilo, da je na prvo mesto prišel tekmec iz novega sveta. Najboljši sir na svetu za leto 2019 je iz Oregona, Rogue River Blue.
Gre za sir z modro plesnijo in zanimivo zgodovino: podjetje je ustanovil italijanski izseljenec Tom Vella. Sredi petdesetih let je pripotoval v Francijo, na ekskurzijo v Roquefort-sur-Soulzon: ogledal si je tamkajšnjo proizvodnjo sirov, apnenčaste jame, v katerih zorijo, in začrtal novo pot.
Svetovni prvak zdaj prav tako zori v jami devet do enajst mesecev, narejen pa je iz surovega ekološkega kravjega mleka in dokončan s trtnimi listi sorte syrah, seveda ekološkimi, ki jih pred tem namakajo še v hruškovem žganju.
Vsa izdelava je pričakovano ročna in skrajno butična, zato ta sir pobira nagrade tako rekoč na vseh tekmovanjih, kamor pride – le da je ta zadnja do zdaj največja. Že v tem kratkem času manj kot meseca dni, kolikor je minilo od razglasitve, je prodaja narasla za petkrat, kljub ceni: hlebček tega sira stane skoraj 250 dolarjev.

Oregonski sir Rogue River Blue
Norveška redkost
Kako pa je bilo lani? Je mogoče najti rdečo nit, kakšni siri premamijo žirijo na tem velikem tekmovanju, ki se vsako leto preseli drugam? Lani je zmagal sir fanaost iz Norveške.
Ne pričakujte, da si ga boste lahko omislili za letošnje novoletne praznike, kajti ta je tako butičen, da je pravzaprav redkost: izdeluje ga kmet Jørn Hafslund, ki ima samo 12 krav, in največ preglavic mu vsako leto delajo trgovci, ki klečeplazijo, naj jim proda sir – ki ga preprosto nima.
Fanaost je sir, ki bi slovenskega kupca verjetno spomnil na dobro starano gavdo, s čudovitim občutkom popolnega ravnovesja med sladkastim in kislim. Za dodatek pa rahlo kristalno hrustanje, ki je prav seksi.
So pa sodniki lani v tem siru prepoznali terroir: kmetija leži v odmaknjenem predelu pri mestu Bergen, skalna pokrajina se tu in tam spremeni v gozd, preden se spusti v globoke norveške fjorde, in zato Hafslund okus tega sira pripisuje 14 različnim zelem, po katerih se prosto pasejo njegove krave in surovemu mleku dodajo svojevrstno sladkost.

Norveški fanaost
Britanski popolnež
Kako pa je bilo leta 2017, ko je to tekmovanje praznovalo trideseto obletnico? Na prvo mesto so sodniki, več kot 250 se jih vsako leto spopade z nalogo, postavili britanski cornish kern.
Gre za poltrdi kravji sir, navajajo, zaradi malo mehkejše sredice, sodniki pa so ocenili, da gre za neverjetno kakovost mleka, ki mu omogoča, da se odlično stara in samo pridobiva kompleksnost.
Ta sir so ljudje šele letos lahko začeli kupovati, prej so ga prodajali samo posameznim chefom in večjim družbam. Zori 16 mesecev in je hribovskega tipa: začeli so, pravijo, z recepturo tipa gavda, ki pa je niso nehali razvijati, in sodnike je na koncu spomnil na sire tipa grojer ali comté.

Britanski cornish kern
Slovenski sir s srebrno medaljo
Tekmovanje World Cheese Awards je prineslo precejšen uspeh in dodalo prepoznavnost tudi prvi zasebni sirarni v Sloveniji, Pustotnik.
Leta 2016 so za svoj odlični kozovč, mešani sir iz, kakor nakaže ime, kozjega in ovčjega mleka, dobili srebrno medaljo, letos pa so poleg omenjenega poslali še dva druga in tudi za ta dva dobili srebro: za kozji sir in kravjega kosca, enega prepoznavnejših izdelkov s te kmetije, ki je natanko pred tridesetimi leti začela orati ledino zasebnega sirarstva v Sloveniji.
Priporočamo še: Pravila kombiniranja vina in sira, ki jih morate poznati
Fotografije: World Cheese Awards, Getty Images
Datum Objave: 16.11.2019 ob 07:11