Za začetnike: Kako med kuhanjem povzročiti čim manj nereda

Odpri galerijo
A+ A-
Ste se v času socialne distance naučili kuhati? Zdaj novo veščino lahko samo še izpopolnjujete, a ne pozabite, da je za organizirano kuhinjo pomemben red.
Kako kuhati in hkrati poskrbeti, da ne boste za seboj pustili razdejanja? Slediti morate preprostim navodilom, na katere prisegajo vsi kuharski mojstri.
Začnite s pospravljeno kuhinjo in čisto delovno površino
Nasvet o pospravljeni kuhinji in čisti delovni površini je logičen. Če mu boste sledili, boste imeli dovolj prostora za delo, hkrati pa ne boste popackali vseh vnaprej pripravljenih sestavin ali drugih živil na pultu (sadja, zelenjave, začimb, kuharske knjige ipd.). Pomembno je tudi, da imate pred delom čisto korito. Tega boste med kuhanjem zagotovo veliko potrebovali, zato iz njega odstranite vso umazano posodo in ga pomijte.

Korito naj bo pred kuhanjem prazno in pomito. Foto: Getty Images
Če boste imeli prazno korito, boste vanj lahko odlagali posodo, ki jo boste umazali med kuhanjem. Pripravite tudi posodo ali koš za biološke odpadke in koše za druge odpadke.
Pripravite si kuhinjske krpe
Med kuhanjem boste vedno potrebovali kuhinjsko krpo, zato si jo pripravite vnaprej. Kuharskim šefom pogosto visi kar čez ramo (podobno kot plenica pri starših novorojencev). Potrebovali jo boste za brisanje rok po umivanju, sprotnem čiščenju madežev, prijemanju vročih posod. Po kuhanju jo pustite, da se posuši, potem pa se glede na količino madežev odločite, ali je morda bolje, da jo odnesete v pralnico.

Vnaprej si pripravite sestavine, ki jih potrebujete. Foto: Getty Images
Sestavine pripravite vnaprej
Če boste imeli vse sestavine, ki jih boste potrebovali pri kuhanju določenih jedi, že pripravljene, boste povzročili veliko manj nereda, poleg tega pa se boste izognili prismojenim jedem. Tudi za samo kuhanje boste tako porabili manj časa. Morda boste porabili več posod, posodic in kozarcev, a večino boste morali zgolj sprati z vodo in posušiti.
Večkratna uporaba kuhinjskih pripomočkov in posod
Čeprav je zagotovo lažje vsakič vzeti svežo kuhalnico, vam jih bo prej ali slej zmanjkalo, na koncu pa bo kup umazane posode ogromen. Zato poskusite eno kuhalnico uporabiti za mešanje več različnih sestavin – vmes jo samo sperite z vodo. Če uporabite merilno posodo za vodo, potem jo po uporabi samo obrišite in uporabite za kakšno drugo sestavino.

Posodo pomivajte sproti. Foto: Getty Images
Sproti pomivajte posodo
Nasvet za sprotno pomivanje posode se morda sliši kot dodatno delo. Pravzaprav pa bo dela manj, saj se ostanki hrane na posodi še ne bodo zasušili in jih bo lažje odstraniti, poleg tega pa boste med kuhanjem še v delovnem zanosu. Če pripravljate jed, ki se peče 30 minut ali kuha približno enako, lahko ta čas porabite za pomivanje posode. Tako boste že med kosilom imeli kuhinjo skoraj v celoti čisto in posodo pomito, čakali pa vas bodo samo še krožniki in pribor.
Datum Objave: 20.5.2020 ob 14:05