Odprta Kuhinja

Žar mojstri in njihovi hiti 2017

Letošnji hit bi bila trgana svinjina v štručki izpod peke. Začinjeno svinjsko pleče ali vrat v kosu položimo v smoker na temperaturo 120 stopinj Celzija in začnemo počasi peči (po načelu low & slow). Po eni uri meso pokrijemo oziroma zavijemo v alufolijo. Nato se peče vsaj še 5–6 ur oziroma dokler temperatura v središču mesa ne doseže vsaj 85 stopinj. Ko je ta temperatura dosežena, pustimo meso počivati vsaj 30 minut. Medtem zamesimo poljubno kvašeno testo, ga razdelimo na več manjših delov in pustimo vzhajati. Če smo naredili vse pravilno, meso z lahkoto natrgamo na posamezne nitke. Mesu dodamo tekočino, ki se je izločila med počasnim pečenjem, sir cheddar ali nacho, čemažev pesto in malo svežega, drobno nasekljanega rožmarina. Vse skupaj z rokami dobro premešamo. Iz testa oblikujemo štručke, jih napolnimo s pripravljenim mesnim nadevom in pustimo počivati. Medtem pripravimo ogenj oziroma žerjavico in štručke pečemo pod peko približno 30 minut, odvisno od temperature. Deset minut pred koncem jih premažemo z rahlo osoljenim razžvrkljanim jajcem in jih pustimo pod peko, da dobijo lepo rjavo barvo. Pečene za kratek čas zavijemo v vlažno krpo. Po nekaj minutah postrežemo.
Odpri galerijo
A+   A-
Katere jedi v ospredje letošnje sezone postavljajo mojstri Matej Stipanič, Peter Hajdu, Jure Starman, Rajko Oblak in Sebastjan Kristan ter kakšno pripravo nam svetujejo?Fantje v galeriji vas bodo v letošnji poletni sezoni seznanjali s svojimi veščinami pri peki na žaru, kakor bomo to področje za začetek imenovali bolj splošno, kajti tu nam slovenskih prevodov kar manjka. Gre pa za bolj prefinjene, manj razširjene žanre znotraj tega področja, od smokerjev, podpeke, low & slow in drugih načinov, ki trkajo na vrata. Scena tako buhti in zanimanje je tako veliko, da na dogodkih, na katerih sodelujejo, komaj sproti postrežejo goste, na koncu pa se malone zgrudijo. Prvo vprašanje: kaj napovedujejo kot osebni hit letošnje sezone? Odgovore poiščite v zgornji galeriji.

Preberite še, kako v treh korakih do izvrstnega T-bona.
Datum Objave: 6.7.2017 ob 16:07

Več iz te teme:

mesne jedižar

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.