Odprta Kuhinja

Zažgana posoda: končno smo se naučili, kako jo rešiti brez drgnjenja

Fotografija: Octavian Lazar/Getty Images
Odpri galerijo

Posode s prismojeno plastjo na dnu lonca ne bodo več romale v smeti. Pripravite tableto za pomivalni stroj.Tudi najboljšim se v kuhinji zgodi zažgana posoda. Zagotovo se je vsakemu od nas že pripetilo, da je za trenutek pozabil na dogajanje na štedilniku, na njegovo napako pa ga je kar naenkrat opozoril nenavaden vonj. Hja, vsi smo že kuhali in kaj prismodili. Kako pa se kar najbolj učinkovito spopasti s posledicami naše nepozornosti?

Če bi poznali trik, kako rešiti zažgano večerjo ali pa kakšno drugo vsebino lonca vrniti v prvotno stanje, bi vam ga z veseljem zaupali. A navadno se je po neprijetnem pripetljaju priprave žal pač treba lotiti znova. Od začetka, kakopak. A za ponovitev vaje najprej potrebujemo čisto posodo.

Od nesreče nam ostaneta le še zažgan lonec in dilema, ali ga vreči v smeti ali neutrudno drgniti po njegovem zažganem dnu. Nikoli z žično volno! Velja, da lonec napolnimo z vodo, dodamo nekaj sredstva za pomivanje posode in pustimo vodo vreti tako dolgo, da se prismojeno samo odlušči. Tiktok pa ponuja še intenzivnejšo rešitev, s katero bomo posodo rešili na podobno eleganten način.

https://www.tiktok.com/@adrianaspink/video/6823625096465370373?embed_source=121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_blank&refer=embed&referer_url=www.tasteofhome.com%2Farticle%2Fhow-to-clean-a-burnt-pot%2F&referer_video_id=6823625096465370373

Namesto magične palčke bomo uporabili čarobno moč tablete za strojno pomivanje posode. Da je pri čiščenju najbolj trdovratno zasušenih madežev izjemno učinkovita, smo ugotovili že pred časom, ko smo jo uporabili za »generalko« pečice. In če zmore odstraniti zapečeno maščobo, bo gotovo učinkovita tudi v boju s plastjo zažganega kosila, se strinjate?

Naše domneve potrjujejo tudi na tiktoku, kjer narekujejo, da se reševanja prismojenega lonca lotimo nekako takole: posodo napolnimo z vodo in jo postavimo na štedilnik. Vanjo dodamo tableto za strojno pomivanje in vse skupaj segrevamo do vretja. Nato ogenj nekoliko zmanjšamo, da vsebina ne vzkipi čez rob, a pustimo, da brbota še nekaj minut. Ko opazimo, da so zažgani delci priplavali na površje, posodo odstavimo z ognja in vse skupaj speremo pod pipo. Deluje!
Preberite še: Razlog, zakaj bi morali kupiti tablete za pomivalni stroj, četudi ga nimate

Povzela: E. N.
Fotografija: Octavian Lazar/Getty Images
Datum Objave: 3.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

čiščenjezažgana posoda

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja