4 triki z aluminijasto folijo, ki vam bodo spremenili življenje

berkay/Getty Images

Vsako gospodinjstvo ima doma zavojček aluminijaste folije, drži?

V kuhinji nam pogosto prav pride aluminijasta folija. Vanjo lahko shranjujemo živila (pod določenimi pogoji), jo s pridom uporabljamo pri peki in si z njo pomagamo celo pri čiščenju. Stavimo, da bi po en zavojček našli v vsakem slovenskem gospodinjstvu.

Odvijanje folije

Najprej se naučimo domislice, zaradi katere nas ne bo načenjanje folije nikoli več živciralo. Ko jo želimo odviti, se namreč pogosto rada strga in tako jo moramo košček za koščkom odvijati naprej, da zopet najdemo celo površino, ki jo lahko uporabimo. Nikar ne odstranjujte majhnih koščkov v želji, da bi jo lepo odvili. Namesto tega odtrgajte košček in ga zmečkajte, nato pa z njim podrgnite po svitku. Na ta način boste prerezali tiste zoprne trakce, ki so nastali ob trganju.

Brušenje škarij

Morda se vam bo zdelo malce čudno, a če aluminijasto folijo nekajkrat prepognemo in razrežemo s škarjami, se bo rezilo slednjih s tem nabrusilo. Večkrat jo boste prepognili, bolj učinkovita bo brusilna naprava in ostrejše bodo škarje.

Čiščenje žara

Z aluminijasto folijo lahko očistimo tudi žar. Velik kos zmečkamo v trdno kepo in ga pomočimo v mešanico mlačne vode, limone in detergenta. Nato z njo kot z gobico za pomivanje posode zdrgnemo rešetke. Umazanija, zažgani delci hrane ter ostanki trdovratne maščobe bodo izginili in žar bo pripravljen na nove piknik izzive.

Dodajte jo v pomivalni stroj

Čemu? Gotovo ste opazili, da vilice in žlice z leti uporabe izgubljajo sijaj. Zmečkajte velik kos aluminijeve folije v kepo in ga dodajte k ciklu pomivanja. Najbolje, da ga zataknete v košarico za pribor. Aluminijasta folija v pomivalcu namreč reagira z detergentom in povzroči tako imenovano ionsko izmenjavo pri kovinah. Na ta način se na vilicah, nožih in žlicah naredi zaščitna ionska plast in ostanki detergenta ter vodnega kamna se tako ne oprimejo pribora.

Preberite še: Ribe na žaru: 3 recepti z uporabo mreže in folije

Povzela: E. N.
Fotografija: berkay/Getty Images

Deloindom.si: Sestavina iz vaše kuhinje, s katero lahko odstranite rjo
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana