5 stvari, ki jih nikoli ne počnite z aluminijasto folijo

Aluminijasta folija je nadvse priročna, v določenih primerih pa je v kuhinji ne smemo uporabiti.

Težko naštejemo vse možne kuhinjske scenarije, kjer se nadvse dobro odreže aluminijasta folija. Z njo lahko prekrijemo na pol odprto kislo smetano, da se ne pokvari. Če jo razprostremo čez pekač, bo v pečici poskrbela, da se vsebina v njem najprej malce skuha in šele nato zapeče. S folijo si pomagamo pri raznih zavitkih, z njeno pomočjo marsikatero živilo ohranimo sveže. V katerih primerih pa ta pripomoček ne pride v poštev? Pišemo, kaj so odkrili na portalu Thekitchn.com.

Preberite tudi: Kako (ne)varna je uporaba peki papirja

Ne sodi v mikrovalovno pečico

Mikrovalovna pečica prenese marsikaj, nikakor pa se ne razume z aluminijasto folijo. Za razliko od papirja ali stekla se elektromagnetno sevanje od folije odbija in na ta način lahko v mikrovalovki sprožite pravi pravcati požar.

Ni primerna za peko piškotov

Kot smo že zapisali, aluminijasta folija sme v pečico. Ne sme pa služiti kot podlaga za peko piškotov. Če boste testo naložili nanjo, se lahko spodnja plat piškotov zažge, saj folija ekstremno učinkovito vpija vročino. Namesto nje uporabite raje papir za peko ali pa posezite po silikonskih podlagah.

Ne podlagajte pečice

Morda ste že kje zasledili trik, kako se izogniti umazani pečici. Njeno dno preprosto obložite z aluminijasto folijo. Mi vas opozarjamo, da tega nikar ne naredite. Folija bo namreč pregrela spodnji del pečice, saj se bo navzela vročine, to pa lahko pusti dolgoročne posledice: pečica ne bo več enakomerno grela.

Ne ujame se s kislinami

Zavijanje kislih živil v aluminijasto folijo ni priporočljivo. Kislina v njih lahko namreč po nekaj dneh reagirala z aluminijem in ta tako izgubi svojo trdnost. Brez težav lahko zavijete sendvič za v službo, nikar pa v hladilniku na ta način ne hranite polovice paradižnika.

Ne zavrzite je po prvi uporabi

Včasih folijo potrebujemo le za nekaj ur, da z njo prekrijemo vsebino posode, na primer. Ko jo kasneje snamemo, je navadno še vedno uporabna in ker na našem portalu stremimo k trajnostni uporabi, vas spodbujamo, da jo shranite in uporabite ponovno. Folijo sicer lahko tudi brez težav sperete pod tekočo vodo in tako podaljšate njeno uporabnost.

Preberite še: Testenine: kdaj jih speremo pod vodo in kdaj ne

Fotografija: Daisy-Daisy/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana