Odprta Kuhinja

Čas je, da temeljito očistite lesene kuhalnice s tem trikom

Debby Lewis-Harrison/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Kljub rednemu pomivanju je treba lesene kuhalnice vsake toliko časa temeljito očistiti.


V vsaki kuhinji najdemo kakšno kuhalnico. Tovrstni pripomočki so pogosto izdelani iz plastike in drugih materialov, najbolj pogosto pa naletimo na leseno različico. Z njo navadno mešamo omake, pečemo palačinke in še marsikaj. Čeprav jo po vsaki uporabi očistimo, pa to še ne pomeni, da ji vsake toliko časa ni potrebno nameniti generalnega čiščenja.

Les je porozen material, v drobne razpoke in reže pa se sestavine, katere s kuhalnico mešamo, rade vpijejo. Le površinsko čiščenje tako ne zadostuje in danes vam bomo pokazali trik, kako poskrbeti, da bodo lesene žlice zopet videti kot nove.


Potrebujemo dovolj veliko kozico, ki jo napolnimo z vodo. Postavimo jo na štedilnik in segrevamo do vretja, nato pa v vodo stresemo še nekaj žlic sode bikarbone. V kozico nato postavimo lesene kuhalnice in jih »kuhamo« dve uri pri zmernem ognju. Raztopina bo v tem času prodrla v razpoke v lesu in temeljito očistila ostanke hrane.

Najbolje je, da se postopka lotimo kampanjsko in na zgornji način očistimo kar vse lesene pripomočke naenkrat. Pripomoček za mešanje medu, pribor za solato, celo azijske paličice lahko očistimo na ta način. Po dveh urah vse skupaj vzamemo iz vode in postavimo na čiste kuhinjske krpe, da se osuši. Pripomočke lahko posušimo tudi na soncu, ki bo les še dodatno razkužil.

Na koncu kuhalnice in drugo leseno kuhinjsko opremo le še naoljimo z rastlinskim oljem in videti bodo, kot da smo jih ravnokar prinesli iz trgovine.
Preberite še: Priljubljena italijanska solata, v kateri porabimo star kruh

Fotografija: Debby Lewis-Harrison/Getty Images
Datum Objave: 17.8.2022 ob 10:08

Več iz te teme:

kuhalnicelesene žlice

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja