Kaj pomeni, če se vaši lonci mavrično svetlikajo

V kuhinji imamo kar nekaj loncev, na nekaterih je mogoče opaziti lise mavričnih barv. Kaj to pomeni?

Brez ponev in loncev v kuhinji ne gre. Več kot jih imamo, bolje je. Da smo pripravljeni na čisto vsak recept, pa je priporočljivo, da je posoda čim bolj raznolika. Od emajliranih do litoželeznih in prevlečenih s premazom proti sprijemanju, prav vse pridejo prav. V skoraj vsaki kuhinji pa svoj prostor najdejo tudi lonci iz nerjavečega jekla. Ti so navadno srebrne barve, uporabljamo pa jih za kuhanje testenin, enolončnic … Marsičesa, skratka.

Danes se bomo osredotočili na slednje, torej nerjaveče lonce, na katerih lahko velikokrat opazimo pojav mavričnih odsevov. Po nekaj časa uporabe se namreč na njih pojavijo podobne lise, kot jih kdaj opazimo na površini milnice. Svetijo se v mavričnih barvah in zanimalo nas je, kaj to pomeni za naše zdravje.

Gotovo veste, da poškodbe na s teflonom premazanih posodah niso dobrodošle v kuhinji, prav tako niso zaželene odkrušene litoželezne posode. Kaj pa mavrični lonci?

Prinašamo dobro novico. Lisastim loncem ne bo treba v smeti. So pa mavrične barve posledica obrabe. Večina nerjavečih posod je namreč prevlečena s posebnim premazom, ki vsebuje krom. Ta preprečuje rjavenje in korozijo. Mavrica nastane takrat, ko element pri segrevanju pride v stik s kisikom. Barv tako ne spreminja lonec, temveč le njegov premaz. Pojav zdravju ni škodljiv, tako da lahko mavrične posode še naprej brez skrbi uporabljate.

Na zalogi pa imamo še eno dobro novico. Tudi mavrični lonci zopet lahko postanejo lepo srebrni. Le očistiti jih moramo s sestavino, po kateri na našem portalu pogosto posežemo. Lise bo odstranil običajni alkoholni kis, ki v kuhinji odstrani praktično vse nečistoče in nevšečnosti. Nakapljajte ga na gobico za pomivanje posode in lonec očistite. Vse skupaj pa na koncu le še sperite z vodo in lonci bodo sijali kot novi.

Preberite še: Božični piškoti: več kot 40 receptov za praznično peko

Fotografija: FabrikaCr/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed