Kako najučinkoviteje očistiti steklokeramično kuhalno ploščo

Na popolnoma naraven način in brez prask.

Steklene kuhalne površine imajo svoje prednosti in slabosti. Brez dvoma je čiščenje lažje kot pri plinskih, kljub temu pa ne moremo reči, da je popolnoma enostavno. Ostanki jedi, ki med kuhanjem skočijo iz lonca, se namreč lahko precej trdovratno zasušijo na stekleni površini, zato je odstranjevanje zažganih madežev precej neprijetno opravilo.

A vse se da rešiti in tudi vaša steklena plošča je lahko videti kot nova. Najprej pa razčistimo, kako se čiščenja nikakor ne smete lotiti.

Prvo pravilo: Po steklu nikar ne drgnite s kovinskimi noži, spatulami in žičnatimi gobicami. Takšno »orožje« namreč lahko trajno poškoduje stekleno površino in tako boste obsojeni na pogled na neestetske praske.

Priporočamo še: To je najboljši način za čiščenje pečice brez kemikalij in agresivnih detergentov

Drugo pravilo: Steklene površine nikar ne čistite, ko je še vroča. Čeprav bi prevreto mleko radi odstranili takoj, ko je prekipelo čez lonec, se uprite skušnjavi, saj se lahko pošteno opečete. Poleg svojih prstov boste ožgali tudi gobico za pomivanje posode, poškodovali pa boste tudi steklokeramičo ploščo.

Tretje pravilo: Čistilo za pomivanje oken ni primerno za čiščenje steklenih površin na štedilniku, saj je preveč agresivno in lahko poškoduje površino štedilnika.

Zdaj, ko ste obveščeni o vseh nepravilnostih, pa naj vam razložimo, kako boste umazan štedilnik očistili najbolj učinkovito, pri tem pa se izognili agresivnim čistilom.

Potrebovali boste le štiri pripomočke: krpe iz mikrovlaken, kuhinjske krpe, sodo bikarbono in beli kis. Stekleno površino štedilnika najprej obrišite s suho krpo iz mikrovlaken, da z nje odstranite vse morebitne drobtine in prah. Nato po površini potresite konkretno količino sode bikarbone. Bodite radodarni, nikar pa ne izpraznite celotne škatle. Nato vse skupaj poškropite z belim kisom, ki ste ga natočili v dozirno posodo z razpršilom. Mešanica kisa in sode bikarbone se bo pričela peniti.

Celotno površino štedilnika nato za petnajst minut pokrijte s kuhinjsko krpo, ki ste jo pomočili v blago mešanico vode in detergenta za pomivanje posode. Po petnajstih minutah s to isto krpo nežno pobrišite stekleno površino.

Čaka vas le še zadnji korak. Po stekleni površini razpršite še malo kisa, nato pa vse skupaj pobrišite s krpo iz mikrovlaken. Tako boste poskrbeli še za lesk.

Preprosto, kajne?

Preberite še: To je najboljši način za čiščenje pečice brez kemikalij in agresivnih detergentov

Fotografija: Gettty Images
Povzeto po: Thekitchn.com

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana