Kako se v kuhinji najbolj učinkovito znebiti vonja po zažgani hrani

Se zgodi tudi najboljšim, kajne?

Tudi najbolj izkušenim kuharjem se v kuhinji kdaj pripeti nesreča in en, dva, tri lahko kaj zažgemo. Poleg tega, da zažgana hrana, ki smo jo pripravljali, najverjetneje ni več užitna in jo bomo morali vreči v smeti, pa nas ob takšnem kuhinjskem pripetljaju pesti še ena težava. Nadležen vonj po zažganem. Kako se mu izogniti?

Navadno bomo dejstvo, da v kuhinji nekaj žgemo, prej zavonjali kakor pa opazili z očmi. In takrat, ko bo naš nos zaznal, da z našim kosilom nekaj ni v redu, se bo vonj najverjetneje razširil že po celem stanovanju. Vonj po zažganem ni nič kaj prijeten, prav tako pa vsebuje delce, ki niso koristni za naše dihalne poti. Takšnega vonja se moramo tako čim prej znebiti!

Najprej prezračimo

Ko bomo zavonjali, da nekaj žgemo, bomo najverjetneje že instinktivno rešili žgočo se situacijo v kuhinji, nato pa odprli okno. Slednje je tudi pravilno, še bolje pa je, če v družbi odprtih oken prižgemo tudi napo ali kuhinjski ventilator. Tako bomo v prostoru ustvarili prepih in vonj po zažganem se bo bolj učinkovito prezračil. Prav tako je dobro, da odpremo pečico iz katere se vije neprijeten vonj, da se prezrači tudi ta.

Nato se moramo znebiti vira neprijetnega vonja. Zažgano hrano vržemo v smeti, te pa nemudoma odnesemo ven iz prostora. Če jih bomo namreč pustili v stanovanju, se neprijetnega vonja nikakor ne bomo mogli znebiti. Prav tako bo potrebno čim prej pomiti pladenj ali ponev, na katerem smo pripravljali hrano, saj bodo ostanki na njem prav tako oddajali neprijetne vonjave.

Obrišite pult

Morda se to ne zdi potrebno, a po neprijetnem dogodku v kuhinji vedno do čistega obrišite kuhinjski pult in podobne površine. Med tem, ko se je v zrak iz pečice vil vonj po zažganem, so se delci, ki jih vsebuje, pričeli odlagati na kuhinjske površine. Če se želite vonja hitreje znebiti, obrišite pult s čistilom. Nato na hitro naredimo osveževalec zraka. Tega najhitreje pripravimo tako, da na štedilnik pristavimo lonec vode, v katerega narežemo limone. Pustimo, da voda vre nekaj časa. Med tem bodo molekule limone izhlapevale v zrak ter ga prijetno odišavile.

Soda bikarbona

Če imate v stanovanju tkanine, se je vonj po zažganem najverjetneje vpil tudi vanje. Blazine in podobne predmete postavite na svež zrak ter jih posujte s pestjo sode bikarbone. Pustite učinkovati vsaj pol ure, da soda iz blazin potegne neprijeten vonj, nato pa jih posesajte. Prav tako bo pomagalo, če v prostor postavite skodelico, ki ste jo napolnili s sodo. Smrad bo namreč potegnila nase.

Preberite še: To je razlog, zakaj kozarci v pomivalcu postanejo motni (in kako se tega znebiti)

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana