Lonci, ki jih mora imeti vsako gospodinjstvo

Koliko pa jih šteje vaša kolekcija?

Nismo še videli kuhinje brez loncev in gotovo jih imate kar nekaj doma tudi vi. Sploh, če radi kuhate, se verjetno lahko pohvalite s kar lepo kolekcijo, kajne? No, dober lonec je vedno investicija, kljub temu pa ni nujno, da imate v kuhinji cele omare žvenketajočih posod. In če morda ravno razmišljate o novih, spodaj preverite, koliko jih sploh potrebujete. In za katero se res izplača odšteti več denarja.

Preberite tudi: Iz katere posode je najbolj zdravo kuhati

Ponev

Lahko bi rekli, da je ponev temelj vsake kuhinje in v njej se res da pripraviti marsikatero jed. A ker si običajno želimo takšne, na kateri se hrana ne bo prismodila, pri nakupu ne smemo skopariti. Običajno so namreč prevlečene s teflonom ali podobnim materialom, ki ga ne smemo odrgniti, saj se bo začel sproščati v hrano, kar pa nikakor ni zdravo. Zato pri nakupu ponve, ki jo boste uporabljali za cvrtje, kuhanje in praženje, raje posezite po višjecenovnih različicah. Če imate v kuhinji dovolj prostora, priporočamo, da kupite še eno ponev za jajca. Ta ni nujno tako kakovostna, a pazite, da jo vsake toliko časa zamenjate.

Kozica

Kozico uporabljamo za cel kup kuharskih opravil. V njej lahko pogrejemo jušno osnovo, naredimo omako, zavremo testenine in še bi lahko naštevali. In kot za časnik Huffpost svetuje chef Lance Knowling, lastnik več uspešnih restavracij, se za kozico izplača odšteti več denarja. Ker je navadno narejena iz trpežnih materialov, imamo ob dobrem nakupu lahko eno tudi več deset let.

Posoda z nizkim robom za praženje

Če v kuhinji veliko pražite in sotirate, potrebujete tudi to razmeroma nizko a široko posodo. Če pa ta trditev ne drži, lahko preskočite tudi nakup takšne posode, saj danes lahko vse, kar bi sicer pripravljali v tej posodi, pripravite tudi v ponvi. Morda vam bo vseeno vsake toliko prišla prav, a v resnici ni potrebe, da jo imate doma.

Litoželezni lonec

To pa je kos posode, pri katerem ne gre skopariti. Litoželezni lonec bo namreč odtehtal vsak evro, saj je nadvse multipraktičen kos kuhinjske opreme. V njem lahko pečete kruh, pripravljate enolončnice, juhe, golaž, omake … in še bi lahko naštevali. V dober litoželezni lonec se izplača investirati, izogibajte pa se cenenim različicam. Priporočamo, da izberete takšnega, ki je že zaščiten proti rji, saj boste zanj veliko lažje skrbeli.

Preberite tudi: Tako pravilno skrbimo za litoželezne posode, da bodo držale dlje

Majhen lonec

Vedno pa se pri roki splača imeti tudi en majhen lonec. Za takrat, ko želite pogreti mleko ali jušno osnovo ali narediti kopel za topljenje čokolade. In še marsikaj drugega lahko postorite v njem. Dobra novica je, da ni preveč pomembno, kakšne kakovosti je takšen lonec, saj je navadno izdelan iz vzdržljivih materialov, ki bodo trajali leta. Tu tako lahko prihranite nekaj evrov, sicer pa smo ugotovili, da več kot toliko loncev res ne rabimo. Razen za takrat, ko za svojo mizo povabimo kopico lačnih ust!

Preberite še: Recept za odličen carski praženec z rozinami

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed