Tako boste mravlje iz kuhinje pregnali na naraven način

Zdi se, do so se mravlje to pomlad odločile prirediti pravo invazijo, zato smo poiskali načine, kako jih iz kuhinje pregnati na naraven način.

Vsako pomlad se razveselimo, ko zjutraj končno po dolgem zimskem premoru zaslišimo ptičje petje. S toplejšimi temperaturami pa se zbudijo tudi žuželke. Še posebno opazne so mravlje, ki v tem času najraje zaidejo v naša stanovanja.

Ker v kuhinji skrivamo marsikatero dobroto, ni nič čudnega, da se po mrzli zimi napotijo k nam na obisk. In če ste tudi vi v svoji opazili dolgo cesto skrbno organiziranih drobnih žuželk, vam bodo gotovo koristili spodnji nasveti, kako nadležne obiskovalke na naraven način pregnati iz stanovanja.

Na Deloindom.si: Poglobljeno o tem, kako se mravelj lotiti tudi takrat, ko jih je že preveč

Kava

Mravlje obožujejo marsikatero sestavino, ki se skriva v naši kuhinji, kava pa jim nikakor ne diši. Skoraj tako močno, kot ljudje obožujemo njen vonj, ga mravlje zavračajo. Tako se takrat, ko ga zaznajo, kaj hitro obrnejo in odkorakajo stran. Kavo potresite po površinah, kjer se sprehajajo mravlje in opazili boste, da so se odločile za izselitev.

Sivka in meta

Tako kot kavni, tudi sivkin in metin vonj mravljam ne dišita. Če so se naselile v vašo kuhinjo, vanjo postavite lončke s tema dvema rastlinama, ki poleg mravelj odganjata tudi pajke in komarje.

Cimet in klinčki

Po cimetu in klinčkih sicer najraje posegamo decembra in z njimi odišavljamo stanovanje, v spomladanskih mesecih pa bodo njihove vonjave služile kot odličen zaveznik v boju proti mravljam. Začimbi potresite po kuhinjskem pultu ali omaricah, kjer se sprehajajo nadležne obiskovalke in kmalu se bodo odločile, da se preselijo kam drugam.

Alkoholni kis

Kis je odlično naravno čistilo za prav vse kuhinjske površine, poleg vodnega kamna pa iz stanovanja odstrani tudi mravlje. V razpršilko zmešamo enako količino vode in kisa ter jo popršimo po kuhinjskem pultu in tleh. Mravljam to nikakor ne bo všeč.

Soda bikarbona

Tudi soda bikarbona je eno najbolj poznanih naravnih čistilnih sredstev, odlično pa se odreže tudi pri preganjanju mravelj. Potresite jo blizu njihovega mravljišča oziroma tam, od koder se vije njihova miniaturna avtocesta.

Lovor

Mravlje pa se izogibajo tudi lovorju, zato toplo priporočamo, da njegove lističe radodarno potresete po kuhinji. Vonj tega mediteranskega grma jih bo namreč odvrnil od načrtov, da vam izropajo kuhinjo.

Preberite še: Toliko časa lahko v hladilniku počaka odprto vino

Fotografija: madsci/Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana