To je prva stvar, ki jo naredite, ko odprete nov paket sode bikarbone

Soda bikarbona je v kuhinji nadvse uporabna, sploh če prisegamo na čiščenje brez agresivnih čistil in kemikalij.

Zapečena maščoba v pečici, vodni kamen v koritu, neprijetne vonjave v hladilniku … In še bi lahko naštevali kuhinjske neprijetnosti, ki jih rešuje soda bikarbona. Ta čarobni prah nas res marsikdaj reši iz zagate, uporabljamo pa ga tudi pri kuhanju in peki. Saj veste, da je bolj rahlo testo, da zmehčamo meso ali pa hitreje pripravimo omako z njim. Skratka, v kuhinji jo moramo imeti na zalogi.

Včasih pa nam soda bikarbona povzroča tudi težave. Predvsem takrat, ko odpremo nov zavojček. Kartonaste škatlice, v katere je navadno pakirana, so vedno napolnjene do vrha, in ko jih odpremo, majhne kristalčke sode vedno raztresemo po kuhinjskem pultu. Ali celo po tleh. Ne gre za katastrofo, je pa malce neprijetno. Tudi pozneje sodo težko doziramo. A na srečo lahko to težavo rešimo kar tukaj in zdaj. In enkrat za vselej. Kako?

Kozarec za vlaganje reši vse

Pravzaprav gre za čisto preprost nasvet, a se ga do zdaj nismo sami domislili. Gre pa za to, da vsakič, ko odpremo nov zavojček sode bikarbone, njegovo vsebino preprosto pretresemo v kozarec za vlaganje. Tako se soda ne bo več raztresala po stanovanju, saj jo lahko preprosto doziramo z žlico. Če želimo še korak dlje, pa lahko pokrov kozarca za vlaganje ob obodu izrežemo in na to mesto prilepimo izrezan zgornji del tetrapaka s pokrovčkom. Si predstavljate, kaj imamo v mislih? V slednjem primeru boste vsakič, ko boste potrebovali sodo bikarbono, le odvili majhen pokrovček in stresli poljubno količino sode bikarbone tja, kjer jo pač potrebujete.

Včasih v kuhinji ne potrebujemo revolucionarnih sprememb, čarobnih nasvetov in strašnih trikov. Dovolj je le malo iznajdljivosti, s katero navadno rešimo vsakdanje zagate. Včasih so se slednje razširile od ust do ust, danes pa jih delimo takole. Še dobro, kajne?

Preberite še: Dva razloga, zakaj je dobro dodati sodo bikarbono, ko pražimo mleto meso

Fotografija: ivandzyuba/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana