Za katere jedi moramo predogreti pečico in kako to storimo hitreje

Recepti velikokrat velijo, da pečico segrejemo, še preden vanjo potisnemo pekače surovih jedi.

Če sodite med ljudi, ki se vedno držijo recepta, pripravljenih sladic, kruha ali drugih jedi gotovo nikoli ne postavite v hladno pečico. Če pa pečete malce po svoje, bi predogrevanje verjetno kdaj najraje preskočili. A v resnici ima predhodno vroča pečica veliko vlogo pri končnem rezultatu hrane, ki jo pripravljamo. Zato danes naštevamo tiste, pri pripravi katerih je nujno, da je pečica vroča.

Ali jo morate vključiti vnaprej, je odvisno predvsem od sestavin, ki so zmešane v pekaču. Če so med njimi moka in jajca in vzhajalna sredstva,  je predogrevanje skoraj obvezno. Poenostavljeno, če gre za jed, ki se mora na kakršen koli način dvigniti, torej vsebuje kvas, sodo bikarbono, pecilni prašek ali beljak, jo morate potisniti v vročo pečico. V nasprotnem primeru se bo sesedla. Ko torej pečete kruh, torte, kolače, pite, sufleje in podobno, potrebujete vročino.

Za večino drugih jedi, kot so zelenjava in meso, pa predogrevanje ni nujno. Bo pa na primer pečen krompir veliko bolj hrustljav, če ga že od začetka pečete na visoki temperaturi.

Pečico lahko ogrejete hitreje

Kaj pa, če je testo že pripravljeno na peko, vi pa ste pozabili segreti pečico? Obstaja bližnjica, kako hitro do visoke temperature. Vklopite funkcijo žar na najvišjo stopnjo in počakajte tri do pet minut. Nato jo izklopite ter gumb nastavite na želen program oziroma stopinje, ki jih veli recept. To bo občutno skrajšalo čas predogrevanja in tako boste lahko prej začeli s peko. Prihranili boste vsaj 10 minut, ta trik pa vam bo prišel prav takrat, ko boste imeli opravka s kakšno posebej občutljivo vrsto testa, ki se rado obnaša malce bolj muhasto, če ga ob pravem času ne postavimo na toplo.

Preberite še: Puhast italijanski kolač, narejen kar brez tehtanja

Fotografija: Sonja Ravbar

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed