Zato se vam odtok v kuhinji ves čas maši

chameleonseye/Getty Images

Vse lepo in prav, dokler se nekega dne lijak ne zamaši. Naštevamo, kaj vse radi spustimo v odtok, pa ne bi smeli.

Pogosto se zalotimo, da bi v kuhinji včasih najraje potegnili bližnjico, a pri zlivanju odpadnih tekočin v lijak to nikakor ni dobra ideja. Vsaj na dolgi rok ne. Pretakanje odpadkov, za katere se nam ne ljubi narediti dodatnega dela, nas bo namreč drago stalo. Spodaj preverite, česa nikoli ne smete zlivati v odtok pomivalnega korita.

Kavna usedlina

Iz naših kuhinj vsak dan zadiši po turški kavi, posledično pa so džezve in skodelice vsakodnevno tudi polne kavne usedline. Najbolj elegantno se je znebimo tako, da jo zlijemo v lijak, a pozor. Temna gosta brozga je izjemno učinkovit mašilec cevi. V prihodnje s kavno usedlino zato raje nagradite svoje sobne rastline ali pa jo zlijte na kompost, saj je namreč odlično hranilo.

Olje

Tudi olje, ki nam ostane po cvrtju, je videti ravno prav tekoče, da ga zavržemo kar v cevi. Dokler je vroče, seveda. Ko pa se enkrat ohladi, pa se strdi in prime na njihove stene. Tako bo pretok vse ožji in razmere odlične, da se cevi zamašijo. Namesto tega olje vedno zlijte v vrečko ali staro pločevinko in ga odnesite na zbirno mesto.

Riž

Tudi to malo zrnje brez težav splava v lijak in včasih se nam z njim res ne ljubi ukvarjati. Slaba ideja. Riž se bo namreč v ceveh še dodatno napihnil in prijel na stene ter počasi, a vztrajno zmanjševal pretok skozi njih. Vse lepo in prav, dokler nekega dne ne bo treba klicati mojstra vodovodarja.

Ostanki zelenjave

Če ste pozorno brali zgornje vrstice, vam je do sedaj postalo že jasno, da tudi pri olupkih zelenjave in drugih njenih ostankih ne bo šlo skozi. Dobesedno. Zataknili se bodo v ceveh, in ko lijak ne bo več požiral tekočine, vam bo žal za prav vsak krompirjev olupek, ki se vam ga ni ljubilo uloviti in nesti v smeti. Skrajni čas, da si omislite koš za bio odpadke!

Preberite še: Torte ne boste nikoli več rezali na trikotnike. Tako boste dobili več kosov

Fotografija: chameleonseye/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana