Torte ne boste nikoli več rezali na trikotnike. Tako boste dobili več kosov

Kdo je pri vas doma zadolžen za rezanje torte? Verjetno se tega dela vsi otepate, saj lahko povzročite pravo razdejanje. Ste kdaj v strahu, da bo premalo kosov?

V Odprti kuhinji zelo radi pečemo visoke torte. Tiste, ki imajo vsaj tri plasti biskvita, vmes pa debele plasti kreme in drugih dodatkov. Navajeni smo, da se rezanja lotimo na trikotnike. Tako je pač od nekdaj. A to ni najbolj pameten način, saj ne iztržimo toliko kosov, kot bi jih lahko z načinoma, ki ju predstavljamo tokrat, hkrati pa se sladica tudi veliko hitreje izsuši.

Več kosov, lažje rezanje

Zanimivo! Tako še lopatke skorajda ne bomo več potrebovali. To je priljubljen način med sodobnimi slaščičarkami, ki nam v ličnih škatlicah v sladkanje ponujajo različne okuse svojih dobrot. Kot vidite spodaj, lahko iz še tako majhnega premera narežemo kar 12 kosov. Torto najprej zarežemo horizontalno, kos s pomočjo papirja za peko (še bolje: desko za rezanje) prevrnemo na vodoravno površino, nato pa ga razdelimo na primerno debele ali tanke koščke. Tako ponavljamo do konca. Ne zanemarimo dejstva, da bomo s takšnim pristopom lažje ustregli željam gostov, kajti nekateri hočejo večji kos, drugi bi skoraj prosojno rezino, kar je pri rezanju na trikotnike zelo težko.

Kako torto nareže znanstvenik

Tudi znanstvenikom ni ravno jasno, zakaj torte vztrajno režemo na trikotnike. Tega vprašanja se je že davnega leta 1906 lotil britanski matematik Francis Galton. Ta matematično popoln način predvsem pripomore k ohranjanju sočnosti, saj med odstranjevanjem kosov neprestano skrbimo, da preostala odrezana površina na pladnju ni v stiku z zrakom.

Prvo rezino izrežemo kar na sredini torte. Dobimo pravokotnik, ki ga razrežemo na manjše kose, preostanek torte pa stisnemo skupaj. Naslednji dan vajo ponovimo, le da prvi kos izrežemo pravokotno na rez prejšnjega dne. Tretji dan nas bo ena zareza že čakala od prvega dne, zato bomo imeli še manj dela, da bomo iz središča tortice dobili rezino. Tako ponavljamo do konca.

Je rezanje trikotnih kosov torte preteklost?

Priporočamo še: Sarme iz pečice na nov način

Naslovna fotografija: Gajus/Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana