Odprta Kuhinja

Filip Flisar in njegove pohorske šunke

Filip Flisar in njegove pohorske šunke. (Foto: osebni arhiv)
Odpri galerijo
A+   A-
Lani ta čas je naš nekdanji prvak v smučarskem krosu Filip Flisar zavil tudi na kulinarično prizorišče, saj je predstavil pohorsko šunko. Ta besedna zveza se je sprva pojavljala kot sinonim za njegove hitre nogice, nato pa je beseda meso, no ... čisto prava šunka postala. Kje vse so bile pohorske šunke v tem letu, kam vse še bodo šle?

Ta zanimiva pohorska zgodba se je začela na smučišču pred skoraj desetletjem: »Bil je 25. januar 2015, ko sem v Kreischbergu prečkal ciljno črto in postal svetovni prvak. Po prihodu v cilj me je novinarka presenečeno vprašala, kako mi je uspelo v zadnjih metrih proge prehiteti sotekmovalce in s tretjega mesta dobesedno skočiti na prvo. V afektu zmagoslavja sem ji lepo po domače razložil: Pohorske šunke so zašpanale na kuclih in to je to, ne?«

Šunko, ki nosi podpis Filipa Flisarja, lahko postrežemo tudi takole. (Foto: Denis Janežič, Toni Konrad, Nejc Pernek)
Šunko, ki nosi podpis Filipa Flisarja, lahko postrežemo tudi takole. (Foto: Denis Janežič, Toni Konrad, Nejc Pernek)

Besedna zveza se je nato držala Flisarja, in ko je nekoč k njemu pristopil navijač in ga vprašal, kdaj bo že začel izdelovati te šunke, je energični Štajerec naredil prvi korak v to smer. Recept je razvil v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Rače, kjer so pohorske šunke na začetku tudi izdelovali, danes pa nastajajo na štajerski Kmetiji Cimerman v kraju Stojnci, v občini Markovci. »To ni tipična šunka, saj ni zelo dimljena in zelo slana jed, ki jo lahko postrežemo zgolj ob veliki noči in samo s hrenom. Gre za že kuhano mesnino, ki jo lahko narežemo na tanko, kot pršut, in postrežemo vsak dan v letu. Lahko pa jo, seveda, pokuhamo in postrežemo toplo,« je uvodoma jasen Filip Flisar.

Filip Flisar in njegove pohorske šunke. (Foto: Denis Janežič, Toni Konrad, Nejc Pernek)
Filip Flisar in njegove pohorske šunke. (Foto: Denis Janežič, Toni Konrad, Nejc Pernek)

Odločil se je, da bodo prekajevali na klasični način, s pohorskimi drvmi, in uporabili tipične začimbe: jerebiko, brin in brusnice. »Kmetijo Cimerman vodi mlada in zagnana ekipa. Uporabljajo samo meso slovenskega porekla, obvladajo svoj posel, njihovi izdelki so najvišje kakovosti,« pojasni Flisar in doda, da svoje šunke v zadnjem času predstavlja tudi v sodelovanju z gostinsko družino Jezeršek. Nedavno jih je bilo tako mogoče pokusiti na Krvavcu, kjer so Jezerškovi pripravili že tradicionalni smučarsko-kulinarični Gourmet Cup.

Naš smučarski as Filip Flisar je pohorske šunke predstavil na letošnjem kulinarično-smučarskem dogodku Gourmet Cup.
Šunke zdaj nastajajo na Kmetiji Cimerman. (Foto: arhiv Gourmet Cup)
Naš smučarski as Filip Flisar je pohorske šunke predstavil na letošnjem kulinarično-smučarskem dogodku Gourmet Cup. Šunke zdaj nastajajo na Kmetiji Cimerman. (Foto: arhiv Gourmet Cup)

Kje so še bile pohorske šunke v zadnjem letu?

»Ko takole pogledam nazaj, se mi zdi, da se je okoli njih kar malo premalo dogajalo. Ali pa tudi ne: uspešno smo začeli, dobili smo srebrno medaljo na Agri, ravno te dni pa šunke prihajajo tudi na trgovske police,« je razgibano prvo leto povzel Filip Flisar.

Filip Flisar: Uspešno smo začeli, dobili smo srebrno medaljo na Agri. Sodelujemo z Jezerškovimi, ravno te dni pa pohorske šunke prihajajo tudi na police trgovske verige. (Foto: Toni Konrad)
Filip Flisar: Uspešno smo začeli, dobili smo srebrno medaljo na Agri. Sodelujemo z Jezerškovimi, ravno te dni pa pohorske šunke prihajajo tudi na police trgovske verige. (Foto: Toni Konrad)

Samo še to: kako naj pohorsko šunko postrežemo? »Narezana na tanko, kot pršut, se odlično obnese v sendvičih. Kombiniramo jo lahko z različnimi čatniji, denimo z brusničnim, lahko se odločimo tudi za paradižnikov pesto. Zraven dodamo kaj sladkega, kaj kislega in že je tu odličen sendvič. Meni je zelo všeč sendvič z jajčno solato in hrustljavo pečeno pohorsko šunko. Vsekakor je to šunka, ki ni vezana le na veliko noč, ampak je pripravljena tako, da jo lahko odpremo, narežemo in ponudimo. Ali pa, kot že omenjeno, pogrejemo in postrežemo toplo,« je še pojasnil hitrobesedni Filip Flisar.

Pohorske šunke in naš smučarski as Filip Flisar. (Foto:Toni Konrad)
Pohorske šunke in naš smučarski as Filip Flisar. (Foto:Toni Konrad)

image_alt
Potratna potica: TOP 3 recepti, ki nikoli ne razočarajo

Datum Objave: 24.3.2024 ob 05:03

Več iz te teme:

Filip Flisarpohorske šunkevelika noč

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.