Odprta Kuhinja

Mariah Dolenc, Američanka v Sloveniji: »Vedno se mi je zdelo smešno, kako vas skrbi, da bi gostje domov odšli lačni«

Odpri galerijo
A+   A-
Klepetali smo z ameriško vlogerko Mariah Dolenc, ki se je poročila v Slovenijo.Čeprav nas ni veliko, smo Slovenci zelo ponosni na svojo državo in navade. Zelo radi pa tudi slišimo, kako nas vidijo drugi. Ker na Odprti kuhinji govorimo o kulinariki, pa nas je zanimalo predvsem, kako tujci doživljajo in sprejemajo naše kulinarične navade.

Mariah Dolenc ima precej zanimivo zgodbo. Rodila se je namreč v Kaliforniji in tam preživela večji del svojega življenja, dokler ni srečala Slovenca. Ljubezen jo je pripeljala k nam, kjer z možem in dvema hčerkicama živi že nekaj let, dobro leto pa ustvarja tudi svoj youtube kanal, kjer iskreno deli utrinke iz svojega življenja. V svojih videih je preizkušala tudi slovensko hrano, Slovence pa je kar malo užalila, ko je objavila video, v katerem poizkuša čokolino, ki je nikakor ni navdušil.

Povprašali smo jo, kakšni se ji zdimo Slovenci, kakšne so naše navade in kakšna se je zdi slovenska ponudba hrane.

»Ko sem v Slovenijo prvič prišla leta 2011, sem bila mnenja, da je tukajšnja kulinarična scena precej dolgočasna,« prične pripovedovati Mariah. »Predvsem se mi zdi, da je bilo težko najti raznoliko ponudbo jedi. V primerjavi z Ameriko, kjer si lahko izbiral med restavracijami s hrano z vsega sveta, si tu lahko jedel le nekaj običajnih »gostilniških jedi«, v lokalu pa dobil le toast. A ponudba se je sčasoma zelo razširila in danes se mi zdi, da je prav pestra. Brez težav lahko najdeš na primer res dober burger, odličen kari in restavracije se res trudijo, da razvijajo in ponujajo zanimive jedi,« je navdušena vlogerka, ki je Slovenijo zelo vzljubila.

V videih je povsem iskrena


V enem od svojih videov je Mariah poizkušala sladkarije, ki jih imamo radi pri nas. Poleg cockte in bronhi bonbonov je poizkusila tudi čokolino, ki je nikakor ni navdušil. Video si lahko ogledate spodaj, nas pa je zanimalo, katere slovenske jedi so jo prepričale.

https://www.youtube.com/watch?v=5BKqHT13cSE

»Zagotovo bi izbrala štruklje, golaž in biftek. Nekaj podobnega golažu sicer poznamo tudi v ZDA, štruklji pa so res nekaj, kjer nisem okusila še nikjer drugje in brez težav bi jih jedla vsak dan. Všeč so mi predvsem sirovi, čeprav so tudi orehovi naravnost odlični,« pravi Mariah. Štruklje namreč obožuje, nikakor pa ni navdušena nad zaseko. »Marsikateri Slovenec me je že pokritiziral, kako ne maram zaseke,« pove v smehu. »Ne zdi se mi okusna. Ljudje mi sicer pravijo, da zato, ker sem jo kupila v trgovini in ne 'domače' od kmeta. Zato sem kupila tudi pravo kmečko in še vedno vztrajam, da gre le za neko poveličevano mast. Rekli so mi tudi, naj jo poizkusim pripraviti z jajci in razumem, kako bi jih zaseka izboljšala, a nekako ne čutim potrebe po tem. Ta jed mi enostavno ne odgovarja,« pravi.

Kakšna pa je sicer razlika med Slovenci in Američani, razen, da imamo mi radi zaseko? »Največja razlika je v tem, da Američani ogromen obrok pojemo z enega krožnika, Slovenci pa ga razdelite na več obilnih jedi. Sicer pa se mi je vedno zdelo smešno, ko me Slovenci želite prepričati, da bi nadaljevala s kosilom, čeprav sem sita. Kar naprej ponujate in ponujate,« se zasmeji naši skrbi za goste, da od nas ne bodo šli lačni.

Ni boljšega od svežega sadja in zelenjave od lokanega kmeta


Sicer pa je navdušena nad tukajšnjo pestro ponudbo svežega sadja in zelenjave, pa tudi drugih sestavin. »Obožujem sveže sestavine in vesela sem, da jih je tu toliko na izbiro. Čeprav moram priznati, da še vedno nisem poizkusila prav vsega. Tu sem se res zaljubila v neprocesirano hrano, ki ima neverjetno več okusa kot industrijsko pridelana. Ko sem tu prvič poizkusila redkvico, sploh nisem mogla verjeti, da je ta v resnici malce pekoča,« je nad tukajšnjo lokalno ponudbo naravnost navdušena.

Mariah namreč veliko da na zdravo prehranjevanje in poizkuša kuhati čim bolj sezonsko. Povprašali smo jo tudi, ali raje kuha slovensko ali ameriško hrano. »Na dnevni ravni bi rekla, da še vedno kuham bolj po ameriško. Premalo krompirja uporabljam, da bi bila Slovenka,« se zasmeji. »Sicer pa se trudim čim bolj navaditi na slovensko kulinariko, tako na primer večkrat pripravim meso v omaki namesto toliko testenin, ki jih Američani res radi kuhamo.« Kaj pa slovenske jedi? »Moram se pohvaliti, da znam pripraviti štruklje! Seveda še niso perfektni, a delam na tem,« se pohvali simpatična svetlolaska. »Lansko veliko noč sem se naučila pripraviti tudi potico, a bi jo morala ponuditi večkrat kot le enkrat letno, da bi se zares izurila. Še vedno pa se nisem lotila žgancev. Poizkusila sem jih samo enkrat, a mislim, da bi jim morala dati priložnost,« razmišlja Mariah.

https://www.youtube.com/watch?v=vXvaCuWzEi8

Po skoraj desetletju, odkar je spoznala Slovenijo, se je nanjo kar navadila, seveda pa je nekaj svojega prinesla tudi v naše kraje. »Moja najljubša ameriška jed, ki jo tudi najraje pripravim, je klasična ameriška jabolčna pita. Tako je preprosta, a zelo bogata. Niti približno ni podobna tem, ki jih pripravljate tukaj,« pravi. »Najraje jo postrežem še toplo in s kepico vaniljevega sladoleda.« Seveda smo jo povprašali po receptu, a pravi, da jo čisto vsakič pripravi drugače. »Ko pa bom razvila popoln recept, ga bom zagotovo podelila z vami,« nam je še obljubila.

Fotografija: Ahriv Mariah Dolenc
Preberite še: Tedenski jedilnik: hitri in poceni recepti za vsak dan
Datum Objave: 8.4.2019 ob 07:04

Več iz te teme:

Mariah DolencSlovenci

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.