Odprta Kuhinja

Nasvet: Kako kuhati po ločitvi

Cute little girl and her father kneading dough and smiling while baking in kitchen at home. Fathers day, family, holiday concept
Odpri galerijo
A+   A-
Ko je treba domače ognjišče postaviti na novo.Na enem od slovenskih forumov smo prebrali starševski čvek, ki nas ni pustil ravnodušnih, hkrati je bil to povod za našo novo rubriko, v kateri bomo svetovali našim bralkam in bralcem, ki jih pestijo raznorazne težave v kuhinji. Tokrat bo beseda tekla o kuhanju po ločitvi, kaj pa vas muči? Pišite na ok@delo.si.

Strnimo: Ločenec, ki se je preselil v svoje stanovanje, v katerem se mu trikrat na teden pridružijo tudi otroci, išče nasvete, kako začeti kuhati, saj se v lastnem gospodinjstvu še ne znajde najbolje. Poleg težav, povezanih z osamljenostjo po ločitvi, je gospod brezposeln, kar ga še dodatno bremeni. A kljub vsemu hoče narediti korak naprej, načrtovati jedilnik, iti po nakupih in kuhati, pri čemer pa si želi, da mu to opravilo ne bi bilo tako mučno, kot se zdi v tem trenutku.

Spremenite razmišljanje


Preden se sploh lotite novega podviga, si zapomite tole: otroci pridejo k vam zato, da so z vami, ne v restavracijo, kjer za mizo počakajo na obrok, nato pa polnih trebuhov planejo na mobilne telefone. Namesto, da v glavi že skoraj histerično premlevate le, kaj skuhati, raje misli preusmerite na preživljanje skupnega časa, v katerem gradite na izkušnjah in doživetjih, ki se bodo otrokom še kako vtisnila v spomin. Pomislite, kako se boste zabavali, ko očka ne bo znal speči palačink in pri tem prosil otroke, da mu pomagajo. Verjemite, te palačinke bodo najboljše in tema pogovorov za vedno.

Naj vam takoj pomagamo še z nekaj odličnimi recepti:
Tako bodo palačinke odlično uspeleJogurtove palačinke s pomarančoPalačinka za lenobe

Enostavne jedi za začetek


Palačinke smo že obdelali, dobro pa je, da otrokom skuhate tudi nekaj na žlico. To je tisti del, ki ga lahko pripravite že prej, kar pa je najpomembneje – juhe in enolončnice so poceni, enostaven in zdrav obrok, ki ga lahko zamrznete ali jeste dva dni, zraven pa postrežete presenečenje, kot so popolnoma enostavne pečene hruške, prelite z malce čokolade, ali pa vsem kratkohlačnikom ljubi šmorn. Specite ga skupaj in ga obogatite z jabolki.

Recepti za enolončnice in juhe:
Enolončnica s krompirjem in testeninamiDanes za kosilo: pašta fižolOdlična mediteranska juhaZelenjavni ričetTelečja obaraBujta repaKoraki do najboljših enolončnicJota s kislim zeljem in kranjsko klobaso

Načrtovanje jedilnika


Prvo pravilo: načrtujte ga z otroki. Tako se boste skupaj veselili tistih dni, ko bodo malčki pri vas, prav tako boste na tak način lažje preživljali čas, ko ste sami, saj boste imeli kar nekaj opravkov in dela. Pomislite, tudi sin se bo pohvalil, da mora čim prej k očetu, saj pečete mafine. Mar ni to lep občutek?

Še bolje, določite en dan v tednu, ki bo imel svojo temo: ob sredah imejte na meniju vašo skupno najboljšo jed, recimo mesne kroglice, ki jih otroci naravnost obožujejo, in vsake toliko poiščite kakšen nov recept, da bo kuharija še bolj vznemirljiva; enkrat jih pripravite v paradižnikovi omaki, drugič bolj kremni, tretjič iz pečice.

Najbolje, da si določite, koliko ur na dan boste namenili iskanju zaposlitve, čemur se posvetite, kot bi bili v službi, po tem času pa začnite z družinskimi zadevami, med katere sodi tudi načrtovanje jedilnika. Nekaj idej ste si že začrtali z otroki, a hitro boste opazili, da morate otroškim željam, ki se ponavadi vrtijo okrog pohančka, pomfrija, čokolade, burgerja in pice, dodati še malce ravnotežja, hkrati pa morate paziti na vaše trenutne finančne zmožnosti. Vsak teden si določite, katere jedi na žlico ali iz enega lonca boste skuhali in katere solate boste pripravili, katero zelenjavno prilogo postreči ... Najbolje, da si izberete aktualno sezonsko sestavino in na njej gradite več jedi v tednu. Ugodno in raznovrstno uporabno v tem času je sveže zelje, ki ga lahko naribate v solato, skuhate v enolončnici ali pa se odločite za še eno fantastično in izjemno enostavno jed vsakega otroštva – zeljne krpice, pri katerem lahko kot začetnik namesto izdelave domačih krpic enostavno kupite široke rezance. Zelje lahko spečete v zloženki z mletim mesom. Tukaj je recept. Tako vi kot vaši otroci zagotovo obožujete polnjene paprike, ki so lahko odličen podvig za tiste dni, ko ste sami. Kupite večjo količino, nekaj jih napolnite in skuhajte, nato pa del zamrznite za drugič, kakšno specite z jajci ali narežite v solato. Prišel je tudi čas buč – iz ene malce večje hokaido buče boste lahko skuhali slastno juho, ostalo pa je bo še za rižoto. Tukaj si lahko preberete še, kako zamrzniti enolončnice, da bodo odlično in hranilno kosilo.

Recepti za mesne kroglice:
Mesne kroglice po švedskoMesne kroglice s krompirjevim pirejem

Solate:
Preprosta domača cezarjeva solataKrompirjeva solata s kumaramiKrompirjeva solata s stročjim fižolom in jajčnim prelivomSolata z žitno kašo in redkvicamiSolata s korenjem, mlado čebulo in tuninoSolata tabuleRadičeva solata z rikoto in krutoniSolata z endivijo, popečenimi kockami buče in slanine ter praženimi bučnicamiKrompirjeva solata z rdečo peso in majonezo

Polnjene paprike:
Polnjene paprike v paradižnikovi omakiPečene polnjene paprikeNadevane paprikeVeganske polnjene paprike z drobljencem, ki jih obožujejo tudi mesojedci

Bučne jedi:
Bučna juha z arašidovim maslomBučna juha s popečeno čičerkoKostanjevo-bučna juhaRižota z bučoBučni kariBučni kruhki z ocvirkiKlasična sladka bučna pita

Ne pozabite nase


Zapisali ste, da ko ni otrok, jeste zunaj. Pomislite, kaj bi lahko kupili za tistih pet evrov, ki jih v gostilni zapravite za nekakovosten obrok, s katerim ne naredite prav nič za svoje zdravje. Kuhanje je nekakšen ventil, ki sprošča in prav s tem opravilom lahko pospravite marsikaj, ne le hladilnika. Kulinarični navdušenci še kako radi povemo, da so ljudje, ki kuhajo srečnejši, saj to vpliva na našo samopodobo in krepi občutek zadovoljstva.  Tukaj preberite, zakaj.

Omenili ste, da ste se pripravljeni udeležiti tudi kakšne kuharske delavnice, a vam je večina na forumu napisala, da je to nesmisel. Kakšno zmotno razmišljanje! Takšne delavnice so tudi druženje in spoznavanje ljudi, kar pa v tem trenutku še kako potrebujete. Težava je le v tem, da so kuharska izobraževanja za brezposelnega človeka skorajda preveliko finančno breme, a brez skrbi, kajti tudi brezplačne možnosti se najdejo. Ponavadi jih organizirajo društva, kot so recimo društva kmečkih žena in druge nevladne organizacije, ljudske univerze, odvijajo se tudi v sklopu sejmov, zato vam svetujemo, da pobrskate po spletu in malce povprašate omenjene institucije iz vaše okolice.
Priporočamo še: Šest nasvetov, ki se jih gre držati, ko kuhate za enega

Gospod, če bo le zapis prišel do vas in če se nam le javite na ok@delo.si, vam bomo ob prvi priliki z veseljem podarili našo kuharsko delavnico, ki bo primerna za vas. Hkrati vas bomo založili z nekaj številkami tiskane OK, v kateri boste našli recepte zase, in s kakšno enostavno kuharsko literaturo za začetnike.

Še nekaj receptov, ki jih morate skuhati:
Odličen piščančji paprikaš po receptu iz najboljše prekmurske gostilnePiščanec z zelenjavo iz vokaPet namigov za okusno pripravljenega piščancaMlečni riž s hruškamiJešprenjeva »rižota« z jurčkiRecept za pohančkePica brez kvasa
Datum Objave: 12.9.2018 ob 13:09

Več iz te teme:

paprikeenolončnicareceptiželjekuhanje po ločitvi

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.