Odprta Kuhinja

Pice s podpisi znanih slovenskih chefov in kje jih lahko poskusite

Pice s podpisi slovenskih chefov FOTO: Nejc Vurnik
Odpri galerijo
A+   A-
Tokrat ne bomo pisali o tekmovanju priprave pice ali lestvici, ki razglaša najbolj mojstrsko narejeno. Izvedeli smo, da so si jih zelo okusno zamislili nekateri naši chefi.

Pica JB

V Točilnici in piceriji Mali grad iz Kamnika spadajo v novi val slovenskih picerij. Testo pripravijo z drožmi, potem za magijo poskrbi tri- ali štiridnevna hladna fermentacija. V tem lokalu je zadnjih nekaj tednov na jedilniku pica, po kateri je veliko povpraševanja – navsezadnje v imenu nosi dve črki, JB, ki označujeta podpis slovenske kuharske legende.

»Pri nas se pogosto oglasi Janez Bratovž, ki pa ima pogosto posebne želje, kaj naj dodamo na pico. Tako se je pred kratkim oglasil s kremo, pripravljeno iz redukcije zažganih jajčevcev. Zraven je predlagal še ocvrte kapre in tako je nastala pica JB,« je pojasnil vodja točilnice in picerije Jure Miklošič ter dodal, da sta na pici, ki jo je zasnoval legendarni chef, poleg omenjenega samo še burata in omaka iz paradižnikov san marzano.

Pica JB – prefinjena, okusna, vegetarijanska FOTO: Arhiv Picerije In Točilnice Mali Grad
Pica JB – prefinjena, okusna, vegetarijanska FOTO: Arhiv Picerije In Točilnice Mali Grad

In okus – slan in hrustljav zaradi kaper, dimljen zaradi posebno pripravljenih jajčevcev? »Tako je, poleg tega je tu kremnost, ki jo prinese burata,« je o novem vegetarijanskem okusu, ki se je obstoječim pridružil pred kratkim, dejal Miklošič. O tem, koliko časa bo pica JB na jedilniku kamniškega lokala, pa: »Kremo iz jajčevcev in tudi paradižnikovo omako za nas pripravi in nam tudi dostavi sam JB, tako da bo v ponudbi toliko časa, dokler bomo imeli to posebno dostavo.«

Janez Bratovž je bil pred časom na obisku tudi v našem studiu. FOTO: Jože Suhadolnik
Janez Bratovž je bil pred časom na obisku tudi v našem studiu. FOTO: Jože Suhadolnik

S podpisom Leona Pintariča

Te dni lahko kultno jed s podpisom znanega slovenskega chefa naročimo tudi v Prekmurju. Po svojem okusu jo je sestavil mladi Leon Pintarič, šef kuhinje v Gostilni Rajh. Od konca lanskega leta je njegova pica na jedilniku bistroja Uno, ki ga gostinska družina Pintarič vodi v Murski Soboti. Kot pove že njeno ime, pulled beef pica, je njena glavna zvezda natrgana govedina, tu pa so še paprika, rdeče zelje z limonovim prelivom, ocvrta čebula in okisan koromač s kurkumo kot tudi pelati ter mocarela. »Decembra lani smo jo dodali na zimski sezonski meni. V ponudbi bo predvidoma do pomladi oziroma do začetka sezone špargljev,« so nam o pici, ki bo na jedilniku še nekaj tednov, pojasnili v bistroju Uno.

Pica chefa Leona Pintariča bo še nekaj tednov v ponudbi murskosoboškega bistroja Uno. FOTO: Arhiv Bistroja Uno
Pica chefa Leona Pintariča bo še nekaj tednov v ponudbi murskosoboškega bistroja Uno. FOTO: Arhiv Bistroja Uno

Leon Pintarič
Leon Pintarič

Po gorenjsko: chef Štefelin

Točno pred enim letom, februarja lani, pa je specialno pico številka 26, ki so jo pekli zgolj ob koncu lanske zime, v radovljiški piceriji Baffi sestavil Uroš Štefelin. Zgodba gre takole: tako Hiša Linhart (ena Michelinova zvezdica), v kateri je chef Štefelin, kot tudi novodobna picerija Baffi, ki jo vodi Simon Koštomaj, sta vključeni v Okuse Radol'ce. In radovljiški kuharji, ki so združeni pod tem imenom, izredno radi sodelujejo.

No, mladi brkati picopek (mimogrede: Baffi po italijansko pomenijo brki) je lani pozimi razmišljal, kako bi sestavil novo pico LaSpeciale, torej tisto posebno izvedbo, ki v tej radovljiški piceriji spremlja redno ponudbo in je vsakokrat drugače, a venomer sezonsko obarvana. Pri ustvarjanju novega okusa mu je na pomoč priskočil Štefelin. Kakopak se je odločil za lokalno, gorenjsko varianto: v picerijo je prinesel kranjsko klobaso s tepkami, zraven je priporočil še gorenjsko mocarelo, po kateri zadnja leta slovi Kmetija Matevž iz okolice Škofje Loke.

To lepotico je za radovljiško picerijo Baffi lani sestavil chef Uroš Štefelin (Hiša Linhart, ena Michelinova zvezdica). FOTO: Nejc Vurnik
To lepotico je za radovljiško picerijo Baffi lani sestavil chef Uroš Štefelin (Hiša Linhart, ena Michelinova zvezdica). FOTO: Nejc Vurnik
Pice so pripravili znani chefi. FOTO: Nejc Vurnik
Pice so pripravili znani chefi. FOTO: Nejc Vurnik

Priporočamo še: Nedeljsko kosilo: sočne piščančje prsi s slanino (VIDEO)

 

Datum Objave: 17.2.2024 ob 08:02

Več iz te teme:

Uroš ŠtefelinLeon PintaričJanez Bratovž

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.