Odprta Kuhinja

Tako mlada šefa bodo imele Isteničeve penine

Odpri galerijo
A+   A-
Nepričakovan in skrajno zanimiv preobrat v najstarejši zasebni peničarski kleti pri nas: vodenje pri Isteničevih sta pred nekaj dnevi prevzela komaj 25-letna dvojčka Nik in Mark. Kakšno zgodbo bosta peljala naprej! Ta družinska klet je v času svojega delovanja napolnila in med ljudi poslala kakih pet milijonov steklenic.


Začetek vsega pravzaprav sega 55 let nazaj. Danes ne bi bilo o čem govoriti, če ne bi Janez Istenič v skromnem vinogradu na Bizeljskem, kjer je doma njegova soproga, takrat obral prvega grozdja za prvih sto steklenic penine – prve iz zasebne kleti. Poimenoval jo je Barbara, po hčerki, ki se je pravkar rodila. Za tiste časa je bila želja po tem, da bi sam prideloval peneče vino, kot ga je spoznal in vzljubil v Šampanji, po klasični metodi, dokaj eksotična – ljudje so bili kar zadovoljni z aromatiziranimi pijačami, ki so jim mehurčke dodali naknadno.
Aktualno: Bubble tea: pijača, ki je obnorela slovensko mladino

Njegov sin Miha se je, ko je zrasel, posvetil marketingu in tudi zanj težko rečemo, da je bil len. Penino Istenič je spravil na skrajno ugledna mednarodna tekmovanja – šport je namreč skupna rdeča nit te družine –, točili so jo kronanim glavam. Delo, ki ga je opravil na svojem področju, pravzaprav čisto nič ne zaostaja za perfekcionizmom in strastjo, ki ju je v vinogradu in kleti izvajal njegov oče.

Danes gre za blagovno znamko, ki bi jo bilo prava umetnost zavoziti. Tudi časi so temu slogu vina razmeroma naklonjeni. Kako veliko se je spremenilo v nekaj več kot pol stoletja, najbolj slikovito oriše anekdota Mihe Isteniča: »Začen­jali smo šele, ko sem nekoč v Maxiju v Ljubljani zagledal par, kupca, ki je imel v rokah našo penino. Od groze, da bi bil priča temu, kako jo vrne na polico, sem okamnel, potem pa sem se začel ritensko umikati,« pripoveduje. Miha Istenič si zasluži svojo zgodbo: ko je prišel čas, da bi prevzel vodenje kleti, je svoje mesto prostovoljno prepustil sinovoma, kar je nekaj podobnega, kot če bi v Veliki Britaniji preskočili Karla in bi kralj postal kar William. Po novem je tako uradno kmet – to bi bil verjetno rajši tudi kralj Otoka –, saj je ugotovil, da bo mlada generacija znala bolje nagovarjati rodove, ki prihajajo, pravi.

Janez Istenič: Legenda bizeljskih mehurčkov
Janez Istenič: Legenda bizeljskih mehurčkov

Kako je potekal prenos »oblasti«?


Takole pripovedujejo: dolge poti, ko so se vozili s tega ali onega vinskega sejma, so izkoristili za globoke pogovore. Miha Istenič je sinovoma vedno govoril, naj brez slabe vesti rečeta ne in izbereta neko povsem svojo pot, če imata zgolj kanček dvoma o tem, da bi bilo peničarstvo zanju prava življenjska odločitev. Da je bilo res tako, gre verjeti: Isteničevi so vsak zase zanimivi značaji, vsak po svoje malo trmast in uporniški, ampak ne na zoprn način. V ilustracijo: medtem ko so se v avtu razvnemali ti dolgi pogovori, so bili glasbeno ozadje verjetno Sex Pistols, ki so omrežili in zaznamovali Miho Isteniča, tako da si je verjetno nabral nekaj izkušenj s tem, da ne greš po poti, ki jo od tebe pričakuje večina.

Nova obraza, ki sta kot en sam


Nik in Mark Istenič, kot kaže, tega kančka dvoma nista imela in sta tako s prvim oktobrom postala enakopravna direktorja kleti. Mark je inženir agro­nomije in tik pred magisterijem na hortikulturi, njegova tema je pridelava chardonnayja v spremenjenih klimatskih razmerah. Nik pa končuje študij na ekonomiji in tudi njegova magistrska naloga bo kar zanimiva za prebiran­je: raziskuje, kakšen odnos imajo do penine mladi. Prvi se bo več ukvarjal s kletarjenjem in pridelavo, medtem ko bo brat dvojček bolj odgovoren za marketing in ohranjanje ugleda blagovne znamke. Posrečena fanta sta – nasmejana in neobremen­jena, kot se pričakuje za mladino te starosti, verjetno pa tudi zato, ker bodo kar nekaj časa še »tekli skupaj« – kar pomeni, da se bosta lahko oprla na marketinško zvitost očeta in tehnološko znanje svojega dedka, ki je tej pijači posvetil svoje življenje.

Posestvo Istenič.
Posestvo Istenič.

Kaj ju zanima, kako bosta pustila svoj pečat?


Njuna naloga je, da odkrijeta, kako nagovoriti mlajše generacije, jim dopovedati, da odgovor ni veliko in poceni, ampak malo in dobro. Napovedala sta že, da ju zanimajo družbena omrežja, pa turizem, povezan z vinom, oživitev kluba, ki je v najboljših časih združeval več sto ljubiteljev penin. Njihova klet pošilja na trg tri linije: do zdaj je bila najbolj prepoznavna po klasikah, ki jih najbolje simbolizirata etiketi Prestige in Rose Gourmet, oboje brut. En vsebinski sklop predstavljajo aromatizirane pijačke, kot je Desiree, zelo verjetno pa se bo v prihodnjih letih najbolj krepila linija penin, pridelanih z minimalno intervencijo, kot sta Rare in Couvee natura. Dvojčka sta napovedala, da se bodo trendom poskušali približati tudi z razvojem brezalkoholne aromatizirane penine Desiree.

Nova generacija, ki v Sloveniji v svetu vina in gastronomije stopa na mesto, ki so ga ustvarili njihovi predniki, stari starši in starši, ima tako dva nova obraza – ki pa je po igri genetike videti kot en sam, čeprav sta Mark in Nik Istenič dvojajčna dvojčka. In kako bomo prepoznali, kdo je kdo na fotografijah, smo se pozanimali po prireditvi v Stari vasi na Bizeljskem, ki je bila hkrati rojstni dan in simbolična predaja poverilnih pisem? Verjetno ne bomo, kajti svojo različnost sta opredelila kot to, da ima eden en uhelj nekoliko zašiljen, drugi pa ne. In ko govorita, drug drugemu dopolnjujeta stavke.

Miha Istenič si zasluži svojo zgodbo: ko je prišel čas, da bi prevzel vodenje kleti, je svoje mesto prostovoljno prepustil sinovoma.
Miha Istenič si zasluži svojo zgodbo: ko je prišel čas, da bi prevzel vodenje kleti, je svoje mesto prostovoljno prepustil sinovoma.

Priporočamo še: Ovsena limonada: napitek za dobro počutje

Fotografije: Aleksandar Domitrica/Mediaspeed, Voranc Vogel, Marko Feist, Igor Mali
Ona.je: Za močno odpornost: Kdaj in kako jemati cink
Datum Objave: 11.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

Penine Isteničpanina

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.