Odprta Kuhinja

Najnovejši dogodki in okusi piva, ki bodo razveselili pivoljube

V Kamniku so te dni predstavili Pot piva in umetnosti. (Foto: Ksenija Mravlja)
Odpri galerijo
A+   A-
Bliža se poletje, z njim pa v ospredje prihajajo ohlajene pijače, med njimi tudi pivo. Izbrali smo pet namigov za pivoljubce, saj se obeta kup novosti.

Kakšna kombinacija: Pirčki & sirčki

Degustacije zvenečega imena, Pirčki & sirčki, to poletje pripravlja Andrej Colarič, ki ga na spletu najdemo pod imenom Tekoče zadeve. »Sem certificirani cicerone, torej somelje za pivo. Ta naziv podeljuje ameriška organizacija, sam sem izpit opravljal v Londonu in naziv uspešno pridobil kot prvi Slovenec. Trenutno imamo v Sloveniji trije ta certifikat, ki se osredotoča na poznavanje kombiniranja piva in hrane, pridobljeno znanje pa mi pride zelo prav pri ukvarjanju s kulinariko. S kolegom Davorjem Mišmašem sva spoznanja o pivu pred leti zapakirala v knjigo z naslovom Pivo – pijača doživetja,« se predstavi Andrej Colarič, ki kot predavatelj sodeluje tudi na delavnicah družine Jezeršek. Da bi javnosti približal uvodoma omenjeno kombinacijo, je torej začel pripravljati degustacije Pirčki & sirčki: »Na dogodku pokusimo najrazličnejše zanimive kombinacije in pokažemo, kako lahko s pivom in sirom pričaramo res posebne okuse, saj sta grenkoba in karbonizacija piva čudoviti lastnosti za spajanje s siri.«

Andrej Colarič vodi spletno mesto Tekoče zadeve in pripravlja degustacije Pirčki & sirčki. (Foto: osebni arhiv)
Andrej Colarič vodi spletno mesto Tekoče zadeve in pripravlja degustacije Pirčki & sirčki. (Foto: osebni arhiv)

Prvo brezalkoholno pivo iz Bevoga

Vasja Golar, vodja pivovarne Bevog, ki že dobro desetletje stoji na drugi strani slovensko-avstrijske meje v bližini Gornje Radgone, je te dni predstavil dva nova pivska okusa: pilsner in brezalkoholno pivo, imenovano woo. »Zdelo se nam je, da je zdaj pravi čas za brezalkoholno pivo. Za tehnologijo sem se začel zanimati že pred korono, torej leta 2019, a se mi je zdelo, da še ni čas. Nekako je morala ideja dozoreti, da smo naredili ta korak,« o brezalkoholnem novincu IPA, ki se pohvali z uravnoteženo grenčino ter aromami ananasa, tropskih sadežev in citrusov, pove Vasja Golar. O tem, zakaj se male pivovarne precej redko odločijo za brezalkoholne okuse, pravi: »Mislim, da sta razloga dva: to pivo je še vedno precej nišna kategorija, poleg tega je proizvodni postopek bolj zapleten kot pri klasičnem oziroma alkoholnem pivu.«

Woo je novo brezalkoholno pivo iz Bevoga. (Foto: arhiv pivovarne Bevog)
Woo je novo brezalkoholno pivo iz Bevoga. (Foto: arhiv pivovarne Bevog)

Tudi v Škofji Loki in Radovljici

V mestu ob sotočju Sor deluje Zavod Prevhub, ki z Zavodom 973 v Škofji Loki organizira Dneve piva in kulinarike. Ti bodo med 7. in 21. junijem zavzeli deset škofjeloških gostiln, hkrati pa bodo v Grajski kavarni, ki na Škofjeloškem gradu slovi po spretnih barmanih, v ospredje postavili koktajle s pivom. »Pivo ima v Škofji Loki dolgo zgodovino, saj na Škofjeloškem gradu hranimo prvi pisni vir o pivu v Sloveniji. V zadnjih desetih letih se je kultura pitja piva močno dvignila, razcvetel se je trg butičnih pivovarn s pest­ro ponudbo. Eno smo dobili tudi v Škofji Loki, in sicer Pivovarno Advocatus,« so zapisali v tisočletnem mestu, kamor junija prihajata še dva s pivom povezana dogodka. Tako bodo 8. junija v Loškem pubu šestič izvedli OL IN Beer Fest, na katerem bo svoja piva predstavilo 16 ekip ljubiteljskih pivovarjev iz domovine in tujine, 21. junija pa se na grad vrača Karavana domačih pivovarn, ki bo grajsko dvorišče zapolnila s kulinaričnimi stojnicami in različnimi okusi piva.

V Radovljici v začetku prihodnjega meseca (7. in 8. junija) pričakujejo craft pivovarje iz vse Slovenije, saj bodo v tamkajšnjem parku pripravili festival Okusi piva. Pivovarjem se bodo pridružili lokalni ponudniki jedi, dvodnevni dogodek pa velja za največji festival craft piva pri nas.

V Škofji Loki bodo junija pripravili kopico dogodkov, povezanih s pivom. (Foto: Marko Feist)
V Škofji Loki bodo junija pripravili kopico dogodkov, povezanih s pivom. (Foto: Marko Feist)

Premierni Teden kraft piva

Letos se je šest slovenskih pivovarn premierno povezalo v Teden kraft piva (med 16. in 26. majem). Pripravili so serijo izobraževalnih vsebin, predstavljali bodo svoje zgodbe in tekoče okuse ter osvetlili vlogo kraft pivovarn v lokalni skupnosti. Zvrstile se bodo pop-up pokuševalnice, dogodki z živo glasbo in delavnice, osredotočene na spajanje hrane in piva. Teden kraft piva složno pripravljajo: Pivovarna Pelicon, Green Gold Brewery, Bevog, Maister Brewery, Reset Brewery in Tektonik. Dogajanje se bo 25. in 26. maja navezalo na tradicionalni Pivo & Burger Fest, ki bo zavzel Pogačarjev trg v Ljubljani.

Na Tednu kraft piva sodeluje tudi ljubljanska pivovarna Tektonik, ki jo vodi Marko Jamnik. (Foto: Jože Suhadolnik)
Na Tednu kraft piva sodeluje tudi ljubljanska pivovarna Tektonik, ki jo vodi Marko Jamnik. (Foto: Jože Suhadolnik)

Novo v Kamniku: Pot piva in umetnosti

»Če radi raziskujete novosti ali imate preprosto radi kraft piva, smo to doživetje ustvarili prav za vas. Drzno spajanje, ki ga ne gre zamuditi,« so zapisali na Zavodu za turizem in šport Kamnik, kjer so te dni predstavili turistični produkt, imenovan Pot piva in umetnosti. Goste bo po tej poti pospremil vsakič drugačen tandem umetnika in pivovarja, vsakič se bo odpiral »nov dialog med igro barv in okusov. Ob spoznavanju del več kot petindvajsetih mednarodnih umetnikov ter piv štirih kamniških pivovarjev si bomo pustili biti razigrani, provokativni, razmišljujoči, uživajoči.« Pot piva in umetnosti, po kateri bosta obiskovalce popeljala lokalni umetnik oziroma poznavalec umetnosti in eden od kamniških pivovarjev, traja uro in pol ter zajema sprehod, ogled umetnin in, seveda, okušanje piva iz kamniških pivovarn. Načrtujejo, da bodo med majem in septembrom takšne sprehode pripravljali enkrat na mesec.

V Kamniku so te dni predstavili Pot piva in umetnosti. (Foto: Ksenija Mravlja)
V Kamniku so te dni predstavili Pot piva in umetnosti. (Foto: Ksenija Mravlja)

 

Datum Objave: 21.5.2024 ob 05:05

Več iz te teme:

pivobevogTektonikDnevi piva in kulinarike

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.