Za Trumpa bom pekel prašiča (2. del)

Pogovarjamo se z Jimom Johnsonom, mojstrom žara.

Slišim, da ste polno uro govorili samo o dimu.

Ja, res. Ljudje se s tem niti ne ukvarjajo preveč, se mi zdi, vendar je izbira lesa, iz katerega pride dim, zelo pomembna: poznamo mehke in trde vrste, sadne … Trši ko je les, močnejši je dim. Če vam torej ustreza intenziven okus, uporabite hrastov ali hikorijev les. Če pripravljam piščanca, hočem blažjega: jablano ali češnjo. Veliko časa govorimo tudi o tem, katere dele lesa uporabljamo. Recimo nikoli skorje, kajti tam so razne plesni, zajedavci. Treba pa je tudi počakati, da postane dim značilno moder, kar ni takoj od začetka kurjenja. V takem dimu tudi ni karcinogenov. Pomembna je vrsta in jaz hočem ljudi to naučiti.

Kaj pogrešate kurjenje na domačem dvorišču? Ves čas potujete …

Nič. Kamor grem, tudi kuham, saj imam povsod kakšne delavnice in predstavitve.

Kako pa je drugače življenje v ZDA ta čas?

V našem BBQ-svetu je življenje vedno zelo »zaposleno«, drugače pa je tudi malce strašljivo, kot ste videli, smo imeli veliko smolo z orkani.

Slišim: pekli ste tudi za predsednike. Donald Trump je videti, kot da bi užival v takem mesu.

Da, res so me povabili, naj naslednjič, ko pride k nam v Memphis, zanj spečem prašiča. Veliko sem jih že, s svinjino imam veliko izkušenj in mi ni težko. Kuhal sem za veliko slavnih ljudi; za nekdanjega predsednika Billa Clintona, kar je bilo zaradi strogega varovanja svojevrstna izkušnja. Moral sem izročiti vse omake … Potem so tu senatorji, kongres­niki … Mislim, da me niso povabili zato, ker imam srečo, ampak zato, ker imam toliko izkušenj.

Je to vaš poklic?

Ne, ne. Hobi. Drugače sem bil lastnik družbe, ki se je ukvarjala s tehtnicami, od analitičnih za tehtanje praškov za zdravila do velikih, s katerimi si lahko stehtal železniški vagon. To je bila moja služba, moj posel. Pred sedmimi leti pa sem vse prodal in od takrat se posvečam samo kuhariji. Potujem po svetu, poučujem. Pravo srečo imam: potujem in se ukvarjam s svojo največjo strastjo. Otrok nimam, imam pa znanje in bi se mi zdelo škoda, če ga ne bi poskušal komu predati. Čez nekaj let bodo ljudje, ki jih je naša ekipa izučila v tej umetnosti, morda lahko v tem urili svoje otroke in vnuke.

Je to prvi intervju v Sloveniji, v katerem vas šele na samem koncu vprašam o naši vaši prvi dami?

Uh. Jaz sem samo fant s smokerjem, politike se ne dotikam. Kuhal sem za Billa Clintona, kuhal bom za Trumpa. Vseeno mi je. Lepih žensk imate pa, vidim, pri vas še več.

Prvi del intervjuja najdete tukaj.

Naslovna fotografije: Jože Suhadolnik

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.