Barra: prva nikkei kuhinja pri nas, ki je mešanica japonske in perujske kulinarike

Pri šanku, ki mu po špansko rečejo barra, lahko začnemo tudi zgodbo o lokalu, ki so ga, prav tako v pozni jeseni lani, odprli na Bregu v Ljubljani. Pravzaprav je tako majhen, da večji del dejansko zaseda – šank, razloži Grega Božičnik izvor poimenovanja. Barra spada v lastniško skupino, v kateri so še legendarna Sushimama, Fetiche … Sprva so hoteli imeti na tem mestu slaščičarno, pa so si premislili.

Od kod zamisel: Božičnik je pred nekaj leti obedoval v znani restavraciji Alberta Adriàja Pakta v Barceloni in bil tako navdušen, da se je odločil: če bo kdaj odprl še kako novo restavracijo, bo to nikkei. Kaj to pomeni: to je krovni izraz za kulinariko, ki so jo po svetu raznesli japonski izseljenci in se je še posebej harmonično vklopila v perujsko okolje, močna japonska skupnost je tam še dandanes. Najbolj znana restavracija v Limi je perujska, Central, na drugem mestu pa Maido, nikkei.

V Barri je glavni chef sicer iz Argentine, ima pa tudi slovenske korenine: to je Tomas Bares, ki se je pred tem kalil že v Sushi­mami, imel pa je tudi svojo restavracijo v Buenos Airesu, a jo je odnesla korona. Ob njem delajo še trije kuharji, ki so se mojstrili na še enem znanem naslovu, v Osaki, začetnici nikkei kuhinje v Peruju, pravi Božičnik.

Thomas Bares je delal še v Sushimami, v Sloveniji pa je ostal kot šef nikkei kuhinje v Barri.

Kaj tukaj jesti?

Vsekakor je treba pokusiti ceviche. To je surova riba, marinirana v soku agrumov, ki v biokemijski reakciji po svoje obdelajo meso, lahko bi rekli, da ga skuhajo. Drugi pomemben steber ponudbe je suši, ampak drugačen kot v Sushimami, pojasni sogovornik. V slednji je poudarek na ohranjanju razločne čistosti okusov vsake sestavine posebej, v Barri pa ima vsak košček neki dodatek, ki naredi skupni okus bolj kompleksen in raznolik in, kot opaža Božičnik, povzroči, da ga lažje sprejme celo človek, ki ne mara surove ribe. Različne so tudi omake.

Barra: ceviche je nujno treba pokusiti.

Pijača?

Vsak, ki si je vzel minuto za perujsko kulinariko in pijačo, bo vedel, da je treba pokusiti pisco sour, koktajl z beljakom, limeto in piscom – pa tudi sicer smo dobili občutek, da se bodo trudili predvsem s koktajli, in vinsko karto bodo dograjevali, ampak ne v takem obsegu kot na primer v Sushimami.

Preberite tudi: Cajnarje: nova gostilna, ki je prava pridobitev za Notranjsko

Foto: IG Barra in Ana Savšek

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana