Hrvaška bogatejša za dve Michelinovi zvezdici

Pri sosedih se lahko pohvalijo z dvema novima zvezdicama.

Čeprav Slovenci že skoraj pregovorno veliko potujemo, še vedno v velikem odstotku počitnice preživljamo pri južnih sosedih. In če sodite med gurmane, ki se na dopustu radi razvajate tudi v kulinaričnem smislu, imamo za vas dobro novico. Pravzaprav bi lahko rekli, da imamo kar dve.

Ko boste dopustovali na Hrvaškem, boste lahko uživali v kar petih restavracijah z Michelinovo zvezdico. Zagrebška restavracija Noel in Draga di Lovrana v Lovranu sta namreč dobili po eno prestižno Michelinovo zvezdico, med tem ko so šibeniška restavracija Pelegrini, dubrovniška restavracija 360º in Monte iz Rovinja uspešno zadržali svoje zvezdice.

Prav tako seznam z oznako Bib Gourmand vsebuje osem restavracij, kar je dvakrat več kot lani, z oznako Michelin Plate pa se letos ponaša skupaj 52 restavracij. Seznam za Hrvaško je objavljen na spletnih straneh Michelina, globalno najbolj pomembnega in najbolj priznanega vodiča za restavracije.

Na pet zvezdic izredno posnosni

»Izredno smo veseli, da ima Hrvaška pet restavracij s prestižno Michelinovo zvezdico. Po tem ko so se s slednjimi lani lahko pohvalili v Rovinju, Dubrovniku in Šibeniku, sta letos zasluženo zvezdico dobila še Kvarner in Zagreb. Nove zvezdice in priporočila hrvaških restavracij so dokaz, da naša kulinarična scena zadovoljuje zelo zahtevne mednarodne kriterije kakovosti, pa tudi to, da smo v svetu vedno bolj prepoznavni po kakovostni gastronomski ponudbi. To je obenem močna spodbuda za nadaljnji razvoj in promocijo tega segmenta in sem prepričan, da bodo destinacije in izbrane restavracije znale izkoristiti priznanja in priporočila v svojem nadaljnjem pozicioniranju na trgu«, je poudaril direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristijan Staničić.

»Ta izbor priča o potencialu hrvaške kulinarične scene, na katero so vplivali različni dejavniki in obdobja; od mediteranskih okusov v Dalmaciji, italijanskega vpliva v Istri in slovanskih okusov od Zagreba do Slavonije, ki vsi skupaj tvorijo edinstveno kulinarično identiteto« je izjavil Gwendal Poullennec, mednarodni direktor Michelinovega vodnika.

Preberite še: The Slovenia Restaurant Awards 2019: Glasujte za svoje najboljše restavracije

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed