Kulinarično dogajanje v Ljubljani: Kaj je novega?

V Ljubljani se je odprlo kar nekaj novih lokalov.

Naše glavno mesto že nekaj časa gosti povečano število turistov z vsega sveta, vse večje zanimanje obiskovalcev iz tujine pa je spodbudilo tudi odprtje marsikaterega novega ljubljanskega kulinaričnega kotička. V zadnjem času se jih je namreč odprlo kar nekaj in nadvse veseli smo, da je tako.

Ljubljana je namreč bogatejša za kar nekaj gurmanskih lokalov, ki pa poleg turistov seveda z največjim veseljem gostijo tudi domače obiskovalce. Ste že obiskali katerega izmed spodnjih?

Kucha

Malce ven iz centra, a na prav tako prijetni lokaciji za Bežigradom lahko obiščete Kucho, ki je nekaj čisto posebnega. Pa ne le zato, ker njen ambient temelji na odprtosti prostora v družbi velikih miz in tudi ne le zaradi na prvi pogled odbitega menija. Kucho soustvarja mlada kreativna ekipa – Inštitut Surf, Ljudje d.o.o. ter humanitarna organizacija Food for life -, katerih točki združevanja sta predvsem ljubezen in odgovoren odnos do hrane. Ampak takšne, ki poleg za naše brbončice poskrbi tudi za lepši jutri.

V Kuchini kuhinji namreč jedi nastajajo iz ekološko pridelanih sestavin, pa tudi tistih, ki predstavljajo presežek v trgovinah. »Želimo si (so)ustvarjati svet, kjer se ne delimo več na dietne kampe (vegani, paleo, vsejedci, presnojedci, …), ampak se zavemo, da si vsi v osnovi želimo isto in začutimo, da nismo ločeni od okolja in ostalih ljudi, saj smo vsi del enega velikega procesa življenja, ki poteka že od velikega poka,« nam povejo v Kuchi.

Tako skrbijo za trajnostni razvoj kulinarike, popolnoma samostojno pa so se lotili tudi proizvodnje rastlinskih sirov in fermentiranih pripravkov, ob katerih boste na meso čisto pozabili. »V naši kuhinji fermentiramo kot pri norcih, delno ker mi sploh ne delamo hrane za ljudi, ampak za mikroorganizme, ki živijo v nas in vplivajo na našo osebnost, počutje in obnašanje. Oni so naši mikro-bogovi in vsak dan jih obdarujemo!«

Njihov meni si lahko ogledate tukaj, sicer pa smo jih povprašali tudi, kaj z njega najbolj priporočajo. »Za nutricionistično zahtevne je Sisa (sezonska skleda) prava pot, za ljubitelje sočnosti in polnega okusa pa definitivno Serđo, sendvič z dimljenim ajdovim pastramijem in kimčijem.« Celoten meni pa lahko podrobno preučite tukaj.

Ala pršuterija

Tudi na Cankarjevem nabrežju lahko poizkusite nekaj novega! Lokal sliši na ime Ala pršuterija in verjetno nam ni treba posebej poudarjati, česa na tukajšnjem meniju res ne manjka. Nadvse prijeten ambient vas bo popeljal naravnost do Krasa, pa tudi nekaterih okoliških držav, ki slovijo po pregrešno dobrem pršutu.

Spremljava odličnih vin, pa tudi piva iz lokalne pivovarne so tu seveda prvo pravilo, saj gostitelji dobro vedo, kaj pomenijo kulinarični užitki. Obiščite jih, malce posedite, se sprostite in prepustite kraškim specialitetam, najboljše od vsega pa je, da ima Ala Pršuterija tudi svojo delikateso, kjer si boste slednje lahko privoščili tudi za domov. »Naša kuhinja je posebna, saj pršut narežemo na edinstveno berkelco, vrhunsko salamoreznico, katerega patent sega v leto 1898. Njena razlika od običajnih je v tem, da Berkel salamoreznica celoten kos pršuta odreže v enem obratu, tako da ne segreva mesa in zato boste občutili, kako se ta topi v ustih,« so nam povedali v Pršuteriji.

In kaj priporočajo? »Desko Alapršuterija (Hišni mešani narezek sestavljen iz treh različnih namazov, treh različnih suhih mesnin in treh sirov ter oliv). Če pa ste za primerjanje španskega, hrvaškega in slovenskega pršuta potem ne spreglejte degustacijskega kozolčka. Za hitro in okusno potešitev lakote imamo tudi vsak dan sveže pripravljene sendviče!« Spremljate jih lahko tukaj.

Sveti Florijan

Na Gornjem trgu se je pojavil ravno prav skrit, a tako atraktiven kulinarični prostor, ki pravzaprav združuje vse, kar v našem mestu manjka. Deli, bistro in jazz klub v enem, boste našli pod imenom Sveti Florijan, ki čisto na sveže navdušuje s čudovitim interierjem in božansko kulinariko.

Sestavljajo ga štiri komponente, ki skrbijo, da imate v Ljubljani primeren prostor za vsako priložnost dneva. Od jutra do večera namreč k Florijanu lahko skočite po lokalne delikatese, ob večerih uživate v bistroju, kadarkoli vmes pa si privoščite kozarček v družbi najboljših. In da seveda ne pozabimo, ob koncih tedna se lahko tu ustavite na čisto pravem živem jazzu!

Preberite še: Na obisku: Stara gostilna v Piranu pravo presenečenje (1. del)

Fotografije: Arhiv restavracij

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed