Praznik vina je pred vrati: Kam na martinovanje?

Prihaja martinovo, praznik vina, ki s seboj prinese obilico zabave.

Tradicija pravi, da se mošt spremeni v vino na martinovo, praznujejo pa ga tako tisti, ki so v preteklih mesecih pridno obirali trte, kot tudi tisti, ki si želijo le dobrega izleta in sproščene zabave. Slovenci smo na svoje vino izredno ponosni in naša država premore kar nekaj vinorodne krajine. In čeprav je datum praznika vina skupen vsem, se vinske regije med seboj razlikujejo. Pa ne le po sorti vina temveč tudi po običajih, ki se v kraju pritičejo praznovanju martinovega.

Martinovanje je pester dogodek, ki ga enostavno morate doživeti, da pa se boste lažje odločili, spodaj nizamo nekaj idej za praznične izlete, kjer boste lahko uživali ob kozarcu vina in seveda dobri meri domače hrane.

Praznik vina na Krasu

Vsi ljubitelji terana bodo neizmerno uživali na Krasu. A k dobri volji ne bo pripomoglo le vino, temveč tudi čudovita okolica in dobra družba. Še posebej priporočamo obisk idiličnega Štanjela, kjer se bo letos praznik vina odvijal med 8. in 11. novembrom. V krasnem mestecu, ki ga je zaznamoval umetnik Maks Fabiani in čigar dediščino je mogoče zaznati na vsakem koraku, se bodo vrstile pokušine vin lokalnih pridelovalcev. Seveda ne bo manjkalo niti domačih mesnin, žive glasbe in dodatnega programa. Fešta je torej zagotovljena, če pa si boste utegnili utrgati čas za izlet, priporočamo sprehod do čudovite Ville Fabiani, ki jo boste našli na naslovo Kobdilj 39. Tam morate obvezno preizkusiti redko vinsko sorto pikolit, ki jo pridelujejo na prostranem posestvu s čudovitimi razgledi.

Podrobnosti preberite na tej povezavi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Villa Fabiani (@villafabiani) on

Martinovanje Haloze

Tudi v Halozah se bo na martinovo že tradicionalno dobro jedlo in pilo. Svoja vrata bo odprla marsikatera vinska klet, potekal bo blagoslov mošta, v lokalnih domačijah in gostilnah pa si boste lahko privoščili Martinov meni. Seveda boste lahko okušali tudi vino starejših letnic ter si oblizovali prste po gurmanskih grižljajih lokalnega izvora. Zabava je v bližini Ptuja vsekakor zagotovljena, natančen spored dogajanja pa najdete tukaj.

Martinovanje v Ormožu

Martinovanje v Ormožu se bo odvijalo v petek in soboto, 9. in 10. novembra. Organizatorji obljubljajo bogat program, ki se bo pričel s pestro Martinovo tržnico dobrot, nadaljeval z degustacijo vin Puklavec ter prevesil v celodnevno zabavo, ki pa bo v dobri družbi minila v znamenju povezovanja, spoznavanja lokalnih društev, glasbenikov in kulinaričnih dobrot. Odvil se bo seveda tudi čisto pravi krst mošta, sledil pa mu bo glasbeni program.

Več o dogodku si preberite tukaj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeruzalem Ormož (@jeruzalem_ormoz) on

Dolenjsko martinovanje

Idilični ambient Gradu Grm je prizorišče, kjer se na petek, 9. 11., pred martinovim srečajo vsa novomeška vinogradniška društva, lokalni vinarji in ponudniki domačih kulinaričnih specialitet ter pester spremljevalni program. Martinovanje ob kozarcu odličnega cvička, modre frankinje ali drugih vrhunskih dolenjskih vin, v kombinaciji z martinovo kulinariko, je praznik za številne Dolenjce in za vse obiskovalce, ki želijo spoznati pristno dolenjsko gostoljubje.

Martinovo v Ljubljani

Kot vsako leto, bo seveda tudi letos martinovanje potekalo tudi v Ljubljani. Praznik vina se bo že tradicionalno odvijal na Mestnem trgu, Cankarjevem nabrežju, Stritarjevi ulici in Prešernovem trgu, kjer bo mogoče okušati vino in različne jedi. Posebnost letošnjega martinovanja pa je uradni kozarec, brez katerega nikakor ne bo šlo. Vino boste namreč lahko poizkušali le s tem kozarcem, ki ga bo mogoče kupiti ali pa si ga izposoditi na stojnicah z informacijami.

Več o dogodku preberite tukaj.

21. Slovenski Festival vin

Vinarji in ljubitelji žlahtne kapljice se bodo srečali v samem hramu slovenske kulture, v Cankarjevem domu, tam kjer se je tudi začel, tokrat pa bo potekal v četrtek in petek, 15. in 16. novembra 2018. Slovenska javnost bo imela edinstveno možnost na enem samem mestu okusiti vrhunska vina slovenskih in tujih vinarjev.

Več o dogodku pa tukaj.

Skratka, kjer koli boste, vam želimo, da se iz srca zabavate in poizkusite čim več odličnih vin. Pa po pameti, seveda!

Priporočamo: To so tri najboljše torte našega rojstnodnevnega natečaja

Fotografije: Unsplash, Instagram

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed