To je picerija, ki je med 50 najboljšimi v Evropi in najboljša v Sloveniji (VIDEO)

Kaj menite, katera slovenska picerija se je uvrstila na seznam izbora 50toppizza, ki velja za Michelinov vodič, ko gre za to jed?

Če še niste okusili prave neapeljske pice s puhastim robom, je picerija Verace s picopekom Fabiem Carusom, ki se je izšolal pri enem najboljših picopekov v Italiji Giovanniju Santarpiji, pravi naslov za to. Dokaz: Verace se je že drugo leto zapored uvrstila med 50 najboljših v Evropi v vodiču po najboljših picerijah 50topizza. Slednji velja za Michelinov vodič med picami. Verace se je letos uvrstila na 31. mesto in s tem za štiri mesta izboljšala svojo lansko uvrstitev. Prejela pa je tudi nagrado za najboljšo picerijo v Sloveniji za leto 2022.

Priporočamo: 3 picerije s seznama najboljših v Evropi, ki jih lahko obiščete v bližini

Ocenjevalci so med drugim izpostavili, da Verace, pod vodstvom picopeka Fabia Carusa, pripravlja avtentično napoletansko pico, da je testo dobro vzhajano in mehko, sestavine pa odlične kakovosti. Prepričala pa jih je tudi intimna, družinska atmosfera v piceriji. Med ponudbo so izpostavili Ortolano in Crudo ter ocvrto pico, ki, kot so zapisali, jo je izven Neaplja težko najti, med sladicami pa hišni tiramisu.

Kako prepoznamo pravo napolitansko pico?

  • Testo ne sme hrustati in biti mora puhasto.
  • Ko se jo prereže, mora imeti napihnjen rob, v katerega se je ujelo veliko zračnih mehurčkov. Lahko opravite preprost test kakovosti: če na rob pice pritisnete s prstom, se mora ta povrniti v prvotno stanje. To si lahko ogledate v našem videu zgoraj.
  • Odlično testo zahteva dolgotrajno vzhajanje, tudi do 72 ur: med tem kvasovke opravijo vse svoje delo, tako da nam kruh ne bo obležal v želodcu. Prav tako se mora ta pica dvakrat prepogniti – če se vam prelomi, pomeni, da je bila prepečena ali napačno pečena.
  • Mocarela je edini sir, ki si zasluži mesto na tem testu, parmezan pa se lahko doda kot začimbo. Podlaga so še pelati, v Veraceju so to pristni san marzano, oljčno olje in bazilika.

Kdo so še najboljši

Na prva tri mesta 50toppizza v Evropi so se uvrstile picerija Peppe v Parizu, Fratelli Figurato v Madridu in 50 Kalo v Londonu. V ocenjevanju za najboljših 50 picerij v Evropi ne tekmujejo picerije v Italiji, za slednje v 50topizza organizirajo ločen izbor. Najboljših 25 picerij s seznama 50 najboljših picerij v Evropi se je uvrstilo tudi v tekmovanje za najboljših 100 picerij na svetu.

Na seznamu pa se je znašla še ena ljubljanska picerija Pop’s Pizza, ki so jo uvrstili na 43. mesto.

Fotografije: Sonja Ravbar

Preberite tudi: Pičiči: pici podoben prigrizek, ki je pravi dolenjski hit (morate jih narediti)

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana